Konaković o BiH putu ka NATO savezu: To je poruka – ko bude dirao BiH, neka se pazi!

Vijesti 27. mar 202420:40 0 komentara
N1

"To je poruka svima, to je nešto što je BiH davno kroz zakone uspostavila kao cilj a nažalost naši su vremenom izgubili tu utakmicu. Govorim o Izetbegoviću i Komšiću. Dodik ih je majstorski nadigrao u tom procesu", ističe ministar Elmedin Konaković u Pressingu na N1 govoreći o konferenciji koja je najavljena za kraj maja a na kojoj se očekuje da BiH dobije status kandidata za članstvo u NATO-u.

Status kandidata za članstvo u NATO-u BiH bi trebala dobiti na zasjedanju u maju? Šta je to? Kome je to poruka?

To je poruka svima, to je nešto što je BiH davno kroz zakone uspostavila kao cilj a nažalost naši su vremenom izgubili tu utakmicu. Govorim o Izetbegoviću i Komšiću. Dodik ih je majstorski nadigrao u tom procesu. U našem zahtjevu i dalje ostaje da je BiH aplikant. Naravno da se nama posložilo i nažalost agresija na Ukrajinu je kod Evrope promijenila sliku, oni vide da se svijet preslaže. U tome je zapadni Balkan ponovo sa važnom ulogom. Oni nas tretiraju. Na zatvorenoj sjednici NAAC-a u Sarajevu, jednoglasno i uglas su stigle iste poruke svih članica. Ne dirajte BiH, ko je bude dirao nek se pazi. Avioni su preletjeli iznad Banjaluke i to su ozbiljne poruke. NATO želi BiH u svom članstvu. 2/3 BiH to sigurno žele, predstavnici RS očigledno ne žele i imaju mogućnost blokade jer im Ustav daje pravo na to“, kazao je Konaković.

U slučaju secesionizma, bh. parlament može donijeti rješenje u 48 sati o stupanju u NATO savez.

Ja bih uvijek pokušao domaće rješenje kompromisom kao prvi model. U slučaju nekog secesionizma Dodikovog, jednostrane odluke, u nekom vanrednom stanju, siguran sam da bi bh. parlament u 48 sati donio odluku da stupamo u NATO odmah i postajemo članica. To bi za RS bilo katastrofalno. Oni svi to dobro znaju. To bi bilo to krajnje alternativno rješenje. To svi znaju. Sadašnji odnos snaga, položaj Evrope, naš suverenitet koji je zaštićen, pokazali su šta velike sile znaju i šta žele od BiH. EU put će brzo donijeti projekte i svjež kapital“, pojasnio je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!