Konaković o “ustupcima” Dodiku, pozicijama i “blitzkriegu” Trojke

Vijesti 13. jan 202322:10 5 komentara
N1

"Osmorka na nivou Federacije Bosne i Hercegovine i kantona dosta dobro stoji, na nivou države imamo podršku Fuada Kasumovića. Na državnom nivou ima nas 11, s partnerima 23, a da bi formirali Vijeće ministara BiH potrebne su 22 ruke", rekao je Elmedin Konaković, lider NiP-a, gostujući na Face TV. Priznao je kako su njegove kolege iz Osmorke - Zlatko Miletić, Semir Efendić i Nermin Ogrešević bili u pravu kada su u pitanju neke interne stvari, ali je bio izričit da ne trguju zarad fotelja. Najavio je i preporod OSA-e s novim direktorom, te govorio o resorima koje su njegove kolege iz Osmorke tražile.

“Blitzkrieg” koji ih je mogao koštati većine

“Dio kritika mojih kolega stoji i to smo priznali na današnjem sastanku, dio ne. Ne dozvoljavam da bilo ko tvrdi da trgujem bilo čime zbog pozicije. Ali ja ne iznosim prljavi veš unutar Osmorke. Što sam imao reći, rekao sam svojim kolegama”, rekao je Konaković.

Smatra da sve što su Miletić, Efendić i Ogrešević iznijeli u javnost nije “razvalilo koaliciju”. O optužbama da ih nisu obavijestili za pregovore, rekao je:

“Tu su dijelom upravu. Postoji jedan dobar odnos Trojke koji se izgradio kroz četiri godine koalicije i mi se razumijemo bez posebnih formalizama. Tu smo grešku napravili u brzini procesa, nije bilo informacije prema kolegama. Mislili smo da se bolje razumijemo, a nismo se faktički još ni upoznali. Možda sam najodgovorniji za to jer smatram da se ovaj proces mogao desiti samo ovako, a to je ‘blitzkrieg’ na koji SDA nije bila spremna. Istina je i da s njihove strane, ne poznajući nas, nije bilo dovoljno inicijative ili pitanja, da kažu ‘stanite ljudi, šta se dešava’. Detektovali smo šta je problem iz kojeg možemo naučiti svi”, kazao je.

Istakao je da se na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH pokazalo da većina postoji.

“Svako od nas zna kakvu vrstu odgovornosti ima ako sruši ovu priču ili revitalizira SDA/DF koji su u ovom trenutku politički u opoziciji”, dodao je.

Naveo je kako je informisan da u SDA “postoji nezadovoljstvo izborom u Dom naroda i da je bilo problema na sjednici Predsjedništva”.

“Nemojte da vas čudi da neko do te sjednice (Predstavničkog doma, op.a.) razmišlja malo drugačije”, kazao je.

“SDA otimala ruke, sada ostaje bez oružja”

Istakao je kako “trpe ogromna pritisak od onih koji pokušavaju da ih zaustave, ali da su iznijeli sve to te će, nakon provjera SIPA-e, formirati vlast”. Kada je u pitanju nivo FBiH, kazao je kako čekaju “zaplet koji je donio visoki predstavnik izmjenama, a koji ide na ruku SDA”.

“SDA je otimala ruke i kriminalnim radnjama došla do broja 13 u Domu naroda. Ljudi su se kupovali. Kupljen je poslovni prostor u Posavini, nosale se torbe s novcem. Tužilaštvo još nije poduzelo ništa, prijavili smo sve. Sve institucije su obaviještene i cijela naša javnost zna”, kazao je.

Za pritiske kaže da dolaze zbog toga što “ne mijenjaju samo Vijeće ministara, već i čelnike institucija koji su glavni alat pritisika na novinare, medije i političare”.

“Bez tih oružja ostaje ovaj režim i logično je da su nervozni. Oslobodit ćemo ljude pritiska, ljude koji su pod ogromnim pritiskom sistema i OSA-e, da kažu istinu šta su proživljavali i šta su morali da rade”, rekao je.

Poseban dio posvetio je direktoru OSA-e iznijevši niz optužbi među kojima je plaćanje za “prljave poslove”.

Kada su u pitanju resori, kazao je kako je Efendić tražio sektor energetike, Ogrešević poljoprivredu itd, što je, kako kaže, prema njegovom mišljenju sasvim uredu.

Šta su dali Dodiku?

“Dokazujemo da se politika kompromisa isplatila. Ljudima će trebati mjesec – dva da vide da nismo trgovali. Tokom razgovora o agencijama, dva puta sam brojao i vidim mi – 11, Hvrati – 11,  Srbi – 14. Ja pitam ‘ma kako ovo ljudi’ i odmah su ispravili na 12-12-12. Pitao sam kako su naše nadmudrili, kaži ‘Nismo, bacali se pod noge, davali sve za pozicije’. Šta smo im mi dali? Korektan odnos, poštivanje i uvažavanje dogovora. Jer tu je najveći problem bio laganje”, rekao je Konaković.

Za HE Buk Bijela kaže da se treba graditi jer bi od toga svi imali profita.

“Dogovori se pola Srbiji pola BiH, a elektroprivrede unutar BiH se dogovore za procenat ovisno o investiciji koju ulože. Zašto ne bismo gradili? Jačanjem entiteta jača se država. Ne govorim o prenosima nadležnosti već ekonomiji i slično”, rekao je.

Najavio je preporod OSA-e ali je rekao da još ne zna ko će biti na čelu ove agencije.

Biće to majstor – macan koji treba dati BiH podatke koji je čuvaju, štite i grade. Neće biti rođak, stranački podanik, kum, brat drug i sl. već profesionalac. Donijet ćemo ozbiljnu odluku u korist BiH”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare