Konaković uoči sastanka: Četiri od top 10 evropskih ministara stižu u BiH, danas treba dominirati racio

Vijesti 27. feb 202415:40 0 komentara
N1

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kratko se obratio medijima uoči sastanka sa partnerima u vlasti na državnom nivou koji je danas popodne počeo u Mostaru. Otkrio je svoja današnja očekivanja, ali i najavio još jednu važnu posjetu visokih evropskih zvanica Bosni i Hercegovini.

Konaković je poručio da su partneri trenutno u završnoj fazi u kojoj bi trebao dominirati racio.

“Super je poruka Dodika koju sam čitao na dolasku, da bismo trebali staviti interese evropskog puta, a smanjiti animozitete i sujete, to bi bila historijska stvar. Blizu smo nekih rješenja koja bi trebala isključiti pokušaje da se u sklopu evropskog puta ubace i neke teme koje nisu imperativne u sklopu prioriteta”, izjavio je.

Nakon toga se osvrnuo i na zakone koji su sada prioritet.

“Radne grupe su pripremile konačne prijedloge. Oko sukoba interesa – trebalo bi to dovesti do kraja, male su finese u pitanju u završnici. Kada je u pitanju zakon o sudovima, mi i dalje mislimo da sjedište treba biti u Istočnom Sarajevu. Po pitanju izmjena Izbornog zakona BiH – dio integriteta i CIK su obavezni, ali reforma izbornog zakonodavstva, međunarodne presude i član iz reda hrvatskog naroda, bi trebali sačekati sveobuhvatnu analizu”, rekao je predsjednik NIP-a.

Najavio je i još jedan dolazak visokih zvanica u Bosnu i Hercegovinu.

“Tajan i Šalenberg (ministri vanjskih poslova Italije i Austrije) dolaze 4. marta, a tog dana popodne dolaze Annalena Bearbock i Tanja Fajon, one su šlag na tortu kada je u pitanju evropska priča. To potvrđuje koliko je Evropa širom otvorila vrata za Bosnu i Hercegovinu. Ukoliko to ova generacija političara propusti, ostaće trajno obilježena i s razlogom kažnjena na izborima”, izjavio je Konaković uoči sastanka koji se održava u Domu HDZ BiH u Mostaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!