Krediti i kamatne stope: Ono što se najavljuje nije ohrabrujuće

Vijesti 30. jul 202321:30 0 komentara
N1

Pregovori, optužbe, neslaganja, deeskalacija...glavne su političke teme u BiH. O poskupljenjima, plaćama i preživljavanju niko ne govori. A cijene rastu svakodnevno, kao i kamate na kredite. Ni ono što se najavljuje, ne ohrabruje previše.

Uz porast cijena životnih namirnica, a nemali broj proizvoda skuplji je i za 100% u odnosu na 2021. godinu, brojni građani koji su kreditno zaduženi početkom godine dobili su obavijest: Kamatna stopa biće veća.

Pročitajte i druge vijesti:

Amini Handžić kreditna rata porasla je za 56 maraka. Sada je dobila novu informaciju: “Tako da se ta rata povećala. Kada sam nedavno išla u banku rekli su da će se opet do kraja godine dizati kamatna stopa, tako da ću promijeniti banku i fiksirati kamatnu stopu”.

Da je to dobra odluka može se zaključiti i iz odgovora Centralne banke jer ističu da se može očekivati rast kamatnih stopa, ali da bi neki faktori mogli spriječiti brojne banke na taj potez.

“Kada rastu referentne kamatne stope vodećih svjetskih centralnih banaka za očekivati je rast domaćih kamatnih stopa. Međutim, u trenutnom okruženju, svakako da će banke imati rezon povećati kamatne stope na kredite, dijelom i zbog toga što je dio postojećih ugovora o kreditima ugovoren uz promjenjivu kamatnu stopu. Sa druge strane, svjesni su da bi dramatičan rast kamatnih stopa na postojeće kredite rezultirao rastom klijenata sa poteškoćama u otplati, i da bi im se potražnja za novim kreditima, koja ni sada nije naročito izražena, dodatno smanjila”, saopštili su iz Centralne banke BiH.

Zbog toga je nepredvidivo na koju strategiju će se svaka banka opredijeliti. Ekonomski analitičari saglasni da do većeg rasta kamatnih stopa ne može doći.

Dodatne odgovore i prognoze donosi Azur Delić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!