Krizni štab Civilne zaštite Općine Fojnica: Proglašeno stanje nesreće, ima poginulih (VIDEO)

Vijesti 04. okt 202413:25 0 komentara
Robert Oroz

Bujične poplave, a potom i odroni i klizišta zahvatili su sela u blizini Fojnice. Sve ih zadesilo u snu i morali su brzo reagovati. Nažalost, Krizni štab Civilne zaštite Općine Fojnica potvrdio je da ima i ljudskih žrtava. Proglašeno je stanje nesreće.

Zbog obilnih padavina na području općine Fojnica došlo je do poplava u naseljima Gojevići, Bakovići, Praje, Bilići, Ostružnica, Podcitonja, Drin, Naselje budućnosti i Pločari polje uslijed izlijevanja rijeka Željeznice i Fojnice, te bujičnih potoka.

“Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava, ali još uvijek nemamo sve informacije vezane za to, a nepotvrđeni podaci su zbog problema sa komunikacijama”, ističu.

Prema informacijama koje su objavili fojnički mediji, muškarac iz Gojevića i žena iz Bilića su poginuli, a kao nestao se vodi Franjo Oroz.

Putne i telefonske komunikacije su prekinute u naseljima Bakovići, Gojevići i Dusina. Također, prekinuta je i telefonska komunikacija na području Podcitonje i Trošnjika. Snabdijevanje električnom energijom je prekinuto na popljavljenim područjima Gojevići, Bakovići, Trošnjik, Lužine, Podgora, Dusina i Poljana.

Iz JKP Šćona obavještavaju javnost da voda nije za piće, zbog čega se preporučuje preventivno prokuhavanje vode za piće.

Općinski štab civilne zaštite angažovao je sve raspoložive snage i sredstva na terenu, kao i potrebno ljudstvo.

Dramatični snimci iz Gojevića

Bujica je nosila sve pred sobom, uključujući brojne automobile. Kuće su bile poplavljene do pola pa su mještani bježali jedni kod drugih u kuće koje su imali spratove kako bi se spasili.

Neki su uspjeli spasiti dio stoke, neki nisu uspjeli ništa.

Još uvijek se čekaju informacije o šteti i eventualno povrijeđenim osobama.

Veliki dio puta, kao i mostova i dalje je teško ili nikako prohodan.

Sve informacije pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!