Lideri Kanade upoznati sa prijetnjama prema uposlenicima Memorijalnog centra

Vijesti 04. aug 202315:23 0 komentara
Anadolija

Institut za iustraživanje genocida Kanada oštro osuđuje prijetnje koje posljednjih dana dobijaju uposlenici Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, nakon objavljivanja Izvještaja o negiranju genocida.

Imajući u vidu da je Kanada članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira i da je Kanada odlukama Parlamenta priznala genocid u Srebrenici, kao i da je Kanada zakonom krivično sankcionisala negatore genocida u Srebrenici, IGK je pozvao Vladu i Parlament Kanade da “najoštrije osudi sramni, anticivilizacijski, neljudski napad na članove tima Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici i uposlenike Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, te preduzme i druge potrebne mjere u cilju zaštite boraca za istinu i pravdu”.

Istovremeno IGK je zatražio od kanadskih organizacija i institucija za zaštitu ljudskih prava i sloboda da dignu svoj glas u zaštitu prema ljudima koji brane istinu od zaborava, a posebno sjećanje na žrtve koje su nevino izgubile živote u presuđenom genocidu nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a.

IGK u svojim kontaktima kontinuirano ističe značaj rada Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, svjetskog centra ne samo sjećanja na najveći zločin poslije holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici, već i mjesto obrazovanja i borbe protiv svih oblika ljudske degradiacije, mržnje i dehumanizacije.

“IGK poziva Kanadu i sve prijatelje istine i pravde u svijetu da pomognu Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. Samo sa jakim Memorijalnim centrom, upotrebom nauke i znanja nećemo ostati nijemi na negiranja i tabuiziranja genocida u BiH koja se dešavaju svakodnevno i pored brojnih presuda međunarodnih sudova. Ne tražimo pokajanje od onih koji su mentori genocida. Tražimo institucionalizaciju i centralizaciju kulture sjećanja. Nepriznavanje genocida i odnos svijeta prema tome je davanje do znanja da rat nije završen, da je plan uništenja države BiH i bošnjačkog naroda još živ, da su otvorena vrata za novi genocid. Ovo nas treba mobilisati da istrajemo u pomoći projektu “Memorijalnog centra Potočari”.

Mi nemamo pravo na ćutnju i zaborav. Borba za istinu i pravdu je osnova našeg opstajanja i postojanja, i za nju se vrijedi boriti. Holokaust nije počeo sa gasnim komorama. Genocid u BiH nije počeo sa masovnim ubistvima. Počeli su sa diskriminacijom i govorom mržnje. Najbolje odavanje počasti žrtvama genocida je organizovana i znalačka borba za prevenciju kroz jednakost u našim riječima i djelima. U tom sudbonosnom procesu pomoć “Memorijalnom centru Potočari” je od najbitnijeg značaja.

Žrtve genocida u BiH, posebno Bošnjaci, su trn u oku Zapadu i Istoku. To je potvrda naše vrijednosti, ali i obaveza da zbijemo svoje redove i odupremo se negatorima genocida i falsifikatorima sudskih i historijskih činjenica; da mobiliziramo sve resurse ne samo za kulturu sjećanja, već i za lobiranje za istinu, pravdu, kulturu sjećanja upotrebom znanja, nauke i obrazovanja, te da se izborimo da žrtva, odnosno Bošnjaci, određuju granice sjećanja, jer je važno kako ćemo u konačnici biti upamćeni u historiji”, navodi se u saopštenju.

IGK je pozvao Kanadu da da snažnu podršku rukovodstvu i uposlenicima Memorijalnog centra kojeg većinom čine preživjeli, ali i potomci žrtava genocida i koji danas uglavnom sa svojim porodicama žive u Podrinju. Oni su svojim napornim radom najvažniju memorijalnu instituciju u BiH stavili u rang najvećih svjetskih memorijala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!