Lije kiša, djeca plivaju: Prokišnjava krov Olimpijskog bazena u Sarajevu 

Vijesti 02. dec 202214:11 0 komentara
N1

Da su Olimpijski bazen na Otoci zadesili problemi, pokazuju snimci čitaoca. Naime, kako prenosi Dnevni avaz, krov iznad bazena prokišnjava, a sve to potkrijepljeno je videozapisom ljudi koji su se u datom trenutku našli na licu mjesta.

Međutim, uprkos takvoj situaciji, trening se odvijao nesmetano, a djeca su nastavila trenirati u bazenu.

Detalje pogledajte na stranici Dnevnog avaza.

Oni koji su česti posjetioci, kažu, da ova situacija nije neuobičajena.

Na pozive i pismene upite redakcije N1, iz Javnog preduzeća Olimpijski bazen Otoka, niko nije odgovorio do objave ovog članka. Oglasili su se na svom facebook profilu sa detaljnim pojašnjenjima. Kako navode u informaciji za javnost, Gradsko vijeće Sarajevo i gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, osigurali su, rebalansom budžeta, dodatna sredstva u iznosu 85.000,00 KM za finansiranje nekoliko projekata u vezi sa investicionim održavanjem objekta JP ”Olimpijski bazen Otoka”.

”Jedan od tih projekata je upravo finansiranje rekonstrukcije ravnog dijela krova na kupoli Bazena gdje prokišnjava, a u cilju normalnog i funkcionalnog rada tehničkih sistema objekta, kao odgovora na amortizaciju opreme i uređaj.”, napisano je u saopštenju.

Nadalje navode da se početkom narednog mjeseca planira i redovni godišnji remont cijelog objekta, koji će podrazumijevati cjelokupan pregled objekta.

Tokom zimske sezone, temperaturna razlika unutar i van objekta bude i preko 30 stepeni Celzija: ”Osnovni zakon fizike kažu da topli zrak sadrži više vlage nego hladni zrak. Ako se topli zrak ohladi, on izdvaja vodu tzv. kondenziranjem. Hlađenjem zraka ispod temperature tzv. rosišta, višak vodene pare u zraku prelazi u tekuće (ili čvrsto) agregatno stanje, što ovisi o temperaturi zraka, pa se višak vode obimnije pojavljuje na unutrašnjoj strani kupole u zimskim mjesecima.”

Uprkos trenutnoj situaciji, u subotu održati međunarodni plivački miting ”XII Kup Novi Grad Challenge 2022”, objavljeno je na internet stranici Olimpijskog bazena Otoka.

Podsjećamo, Olimpijski bazen otvoren je 2008.godine, nakon što je dobio dozvolu FINA-e (Svjetske organizacije vodenih sportova). Za ovaj bazen izdvojeno je 15, 5 miliona KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!