Ljekarska komora TK ima novo rukovodstvo: Pitali smo da li će se baviti slučajem pacijentice koja je puštena sa UKC Tuzla i dva sata nakon preminula

Vijesti 17. nov 202317:22 0 komentara
ljktk.ba

Izabrano je novo rukovodstvo Ljekarske komore Tuzlanskog kantona. S obzirom na to da zdravstvo u ovom kantonu trese ogromna afera smrti pacijentice Amire Selimović, što je postao i predmet privatne tužbe ove porodice protiv UKC Tuzla, interesovalo nas je da li će novo rukovodstvo Ljekarske komore TK se ponovo baviti ovim slučajem jer prethodno nije se očitovalo o ovom slučaju jer tadašnji predsjednik Suda komore se nije pojavio na sjednici kada se o ovome trebalo raspravljati, niti je ikada zakazao novu sjednicu.

Prof.dr.sc. Lejli Mešalić, dr.med.prim, specijalista ginekologije i akušerstva imenovana je za novu predsjednicu Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, dok je prof. dr. sc. Renata Hodžić, dr. med., specijalista neuropsihijatrije koja radi na UKC Tuzla izabrana za predsjednicu Skupštine komore.

Ostali članovi uprave:  mr. sc. Aldina Ahmetagić, dr. med. prim., specijalista kliničke farmakologije, imenovana je za zamjenicu predsjednice Skupštine, te doktori Dr.sc. Suljo Kunić, Doc.dr. Dženana Ostrvica, Prim.dr. Sanja Ercegović, Mr.sc. Dijana Dugonjić i Dr Mehmed Salkić, za članove Nadzornog odbora, Prof.dr. Ervin Alibegović, Doc.dr. Senada Selmanović i Dr Mirza Kurtić, postali su članovi Suda Ljekarske komore TK, Prof.dr. Goran Krdžalić i Dr Meliha Divković-Nurikić izabrani su za Tužitelje Komore, a Prof.dr. Nermina Kravić, Prof.dr. Elvira Konjić, Dr Ahida Suljkanović Mahmutović, Dr Igor Pejić i Dr Emir Terzić, imenovani su za članove Komisije za izbor i imenovanje.

S obzirom na to da u slučaj smrti Amire Selimović porodica preminule smatra odgovornim doktore sa UKC Tuzla i da se ranije o ovome raspravljalo na Ljekarskoj komori TK interesovalo nas je da li će novo rukovodstvo se ponovo baviti ovim slučajem.

“Naravno da će u narednom periodu sva rukovodeća tijela održati svoje konstituirajuće sjednice te nastaviti sa radom kako bi LJKTK nesmetano funkcionisala. Također, i Sud LJKTK ce održati svoju sjednicu te razmatrati sve predmete iz ranijeg mandata koji nisu okončani, a među ostalim i predmet po prijavi porodice Selimović. O samom ishodu predmeta podnosilac prijave će biti blagovremeno obaviješten”, kazala je za N1 predsjednica LJKTK prof.dr.sc. Lejla Mešalić, dr.med.prim.

“Doktorica je suprugu nakon infarkta poslala kući da se naspava i ona je umrla”

Podsjećamo, ranije su iz Ljekarske komore TK za N1 saopćili da se 20. 04. 2021. godine Senad Selimović obratio LJKTK zahtjevom za izjašnjenje, a Komisija za medicinsku etiku i deontologiju je dostavila zaključak imenovanom dana 15. 02. 2022. godine. Nezadovoljan odlukom Komisije Senad Selimović je dana 21. 04. 2022 pred Sudom LJKTK pokrenuo privatni postupak (predviđen Pravilnikom) te je sjednica Suda sazvana za 09. 05. 2022.

“Sjednici Suda Komore su pristupili svi članovi, osim predsjednika Suda. Predsjednik Suda do danas nije sazvao novu sjednicu. Odluka Suda Komore po prijavi Senada Selimovića do danas nije donesena”, navedeno je u odgovoru Ljekarske komore TK za N1 u maju ove godine. Tadašnji predsjednik Suda Komore bio je prof. dr. sc. Adi Rifatbegović, dr. med. prim.

N1 nikada nije dobio odgovore UKC Tuzla o ovom slučaju.

Na kraju, podsjećamo porodica Selimović je u privatnom sudskom postupku protiv ove zdravstvene ustanove i ljekara agnažovala vještačenje tima vještaka sa UKC Banjaluka koji su svojim svjedočenjem potvrdili navode porodice Seilmović da je došlo do propusta u liječenju na UKC Tuzla.

Slučaj smrti žene koja je otpuštena iz UKC Tuzla i dva sata poslije toga preminula: Vještaci potvrdili navode porodice

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!