Lukić nasmijan izašao iz Suda BiH: Pročitana mu optužnica, njegov advokat poručio da će odgovarati oni koji su je potpisali

Vijesti 13. feb 202414:24 0 komentara
N1

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika RS", optuženom za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH. Pročitana je optužnica protiv Lukića, naredno ročište zakazano je za šesti mart, a Lukićev advokat Miljkan Pucar poručuje kako vjeruje da će doći do ponovnog spajanja predmeta njegovog branjenika sa onim predmetom protiv predsjednika RS, Milorada Dodika, kojem se također sudi zbog nepoštovanja odluka Christiana Schmidta.

“Mogla se čuti blijeda predstava, blijedog tužilaštva, na osnovu blijedo napisane optužnice” – ovo su riječi kojima se Lukić obratio medijima nakon što je pročitana optužnica protiv njega u Sudu BiH. Sve vrijeme je imao osmijeh na licu.

Miloš Lukić u Sudu BiH: Znatno manja podrška nego za Dodika (FOTO/VIDEO)

“Mene je ovo sve podsjetilo na izreku u našem narodu koja glasi: Postoje namirnice od kojih se pita ne pravi”, dodao je Lukić.

Kaže da se zatvorske kazne ne plaši, a da “kolateralna šteta ne postoji kod onih koji se bore u frontu za RS”.

Tužilaštvo će u njegovom slučaju izvesti četiri svjedoka, te izvesti i veliki broj materijalnih dokaza, a Lukićev je “utisak da je to sve na klimavim nogama”.

O pravcima odbrane u ovom predmetu obratio se i Lukićev advokat, Miljkan Pucar.

Naveo je kako je u svom uvodnom izlaganju tražio od Tužilaštva BiH da dokaže da “Schmidt ima odluku Vijeća sigurnosti UN-a, da se iz Dejtonskog sporazuma pokaže kako je imenovan PIC, te gdje u Ustavu BiH stoji da neko osim Parlamenta BiH može da donosi zakone”.

Dodao je kako će oni koji su potpisali optužnicu protiv Lukića odgovarati zbog toga.

UbIjeđen je, kaže, da će na kraju doći do ponovnog spajanja postupaka između Lukića i predsjednika RS, Milorada Dodika.

Podsjetimo, Lukić se tereti da je u Službenom glasniku RS objavio ukaz predsjednika RS kojim se odluke visokog predstavnika proglašavaju ništavnim na području RS te da se one više ne objavljuju. Lukićeva odbrana je već zatražila da se postupak u ovom predmetu ponovo spoji sa Dodikovim, ali Sud još nije donio odluku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!