Magazinović: Ja sam šokiran stvarno, a svi su inače veliki vjernici (VIDEO)

Vijesti 27. apr 202113:29 > 13:39
N1

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH, nakon sjednice Doma naroda novinarima je rekao da je šokiran ponašanjem i glasanjem delegata ovog Doma. On je pojasnio prve tri tačke dnevnog reda, a potom je ispričao šta se dešavalo tokom glasanja i rasprave.

“Prvi – Bećirović, da srpski narod ima svoj položaj, ćirilica i jezik u kantonima FBiH gdje to nije propisano, a ima ih u FBiH. SNSD protiv.”

“Drugi – ukidanje duplih funkcija. Ljudi su svi za, glasaju protiv.”

“Treći – jubilarne nagrade. Kaže, super je prijedlog, ali to je protuustavno. Ja sam šokiran. To nikakve logike nema”, izjavio je.

Magazinović je rekao da nije razočaran, nego je šokiran kako to hladnokrvno kažu.

Magazinović: Je li vama to logično?

“SDA dao taj četvrti delegatski mandat SNSD-u, to čitav mandat ne mogu da shvatim zašto. Posebno nelogično, da se položaj srpskog naroda u FBiH izjednači sa položajem drugih naroda, da taj isti SNSD glasa protiv. Je li to vama logično?”, pitao je Magazinović novinare.

VEZANE VIJESTI

Za ukidanje duplih funkcija su rekli da je “super ideja, ali će glasati protiv.”

“Što? Jer je vezano za izborno zakonodavstvo, pa će vidjeit nekada da se time pozabave. Protuustavan prijedlog da se ukinu jubilarne nagrade ministrima i poslanicima. Može reći ne sviđa mi se, neću, ali da je protuustavno? Kako je to protuustavno? Ne znam”, istakao je.

“Onda, višestruki povratnici u penziju koji uzimaju otpremine drže moralne lekcije. Ja sam stvarno šokiran”, ponovio je SDP-ov zastupnik.

Brani se 800 KM jednom u 10 godina

Magazinović je rekao da se uvijek pozivaju na dio Ustava koji kaže da se tokom mandata ne može mijenjati plata, da to razumije, ali…

“Ali da brani 800 maraka koje će dobiti jednom u deset godina… I kaže da je neustavan moj prijedlog – to nema logike nikako. Ne bih predložio nešto što je neustavno. Jednom u deset godina.”

Možda im treba?

“Treba. Radi se o bahatoj i gladnoj kasti, pohlepnim ljudima koji gledaju gdje će se uvaliti u koju komisiju. Koja se plaća ad hoc, daju džaba auto, da ruča, gdje da putuje. Onda kaže – može biti da su ugrožena ljudska prava ako se to ukine. Kakva ljudska prava?”, ljutio je kazao i dodao:

Magazinović: Sve su to veliki vjernici…

“Sve su to gore inače veliki vjernici, pričaju o brizi, ravnopravnosti, da treba voditi računa o građanima, ovo i ono, a onda im je protuustavno ako im uzmeš marku iz džepa. Nemoj slučajno da im uzmeš da u isto vrijeme budu i ministri i poslanici, po više puta. Nemoj slučajno da ukineš pare za auta na budžetu”, izjaivo je.

“Budžet je trebao pasti dok se nisu vratile pare za auta. Nemoj slučajno da se ukinu beneficije. Nemoj slučajno bezveze namještaj i tepisi da se unose. Najbolji da budu. Tako od rođenja navikli svi.”

Zastupnički dom jednoglasno je usvojio ove prijedloge, podsjetio je.

“Imate istu stranku, koja u Predstavničkom domu glasa za ukidanje duplih funkcija. I SNSD i HDZ. Dođete ovdje, onda kažu – super je prijedlog, samo ćemo glasati protiv.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad