Mandić za N1: Njih jedan čovjek drži u talačkoj krizi

Vijesti 22. aug 202312:01 1 komentar
N1

Srđan Mandić, aktuelni načelnik Općine Centar nakon Sarajevo Film Festivala prije samo nekoliko dana počeo je aktivnu kampanju za referendum o njegovom opozivu. Mandić je putem svog zvaničnog Facebook profila objavio status u kojem je iznio niz optužbi na račun više vijećnika koji su izglasali opoziv. U Novom danu govorio je o pritiscima da se pojedinim investitorima protivzakonito izdaju urbanističke i upotrebne dozvole, ali i šta očekuje od referenduma koji će biti 17. septembra.

Na samom početku razgovora je kazao ko je vršio pritisak na njega.

“Većina vijećnika koja su izglasala moj opoziv. Moram vas napomenuti da tu ima nekoliko bitnih slučajeva. Krenimo od izgradnje objekta Centralne banke na prostoru Hastahane. Nikada nisam rekao da ću zabraniti tamo gradnju, ali sam rekao da ću učiniti sve da se ispitaju pravne okolnosti pod kojima je došlo do tog slučaja. Napravili smo jednu ad hoc grupu. I ta je grupa sačinila izvještaj koji je podnesen na tematskoj sjednici. Pravobranilaštvo Općine Centar na osnovu tog izvještaja je zatražilo da podnesem krivičnu prijavu. Ista je situacija i sa vlasnikom Pallas investment, javnosti poznatiji kao Tibra. Imaju parcelu na području kvadranta A”.

Redovna procedura

Potom je dodao:

“Načelnici su imali pravo raditi korekciju bez da provedu redovnu proceduru. Član 40. je precizirao šta znači korekcija. Međutim, načelnik Ajnadžić je smatrao da pod tom korekcijom može sa ucrtanih sedam spratova, dodati još 15 spratova i napraviti izgradnju tornju od 22 sprata. To za mene nije korekcija. Dok postoji sumnja na neko krivično djelo, nije uredu izdavati dozvolu. Ne mogu ja podnijeti krivilčnu prijavu i onda dati urbanističke dozvole za gradnju. To je od mene Općinsko vijeće tražilo. Optuživali su me da sam protiv interesa države. Moj nalaz, moje rješenje o neizdavanju urbanističke dozvole za Centralnu banku je potvrdilo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture i prostornog uređenja, koju tada vodi Enver Hadžiahmetović koji je kadar Narod i pravde. I dalje se to potenciralo. To je pretežno grupa vijećnika Naroda i pravde radila”.

No, na pitanje voditeljice da li je Jasmin Ademović traži da se mimo javnog poziva stupa u pregovore, Mandić je kazao:

“Mislim da jedne prilike nije rekao istinu. Sjednice se snimaju i postoje video zapisi. Mi jesmo dogovorili da se grupacija Al Shiddi prezentira. Treba svakom omogućiti da prezentiraju projekat na Općinskom vijeću, ja sam rekao zašto da ne. Mada, ja o tome ne odlučujem, nego Općinsko vijeće. I oni su to dozvolili. Na sjednici su prezentirali svoj projekat i rekli da su spremni graditi još jedan toranj na kvadrantu B, gdje nije donesen regulacioni plan. Zaključak kojim se ovlašćuje da stupi u pregovore kako bi se došlo situaciju da se desi taj projekat. Mi ne možemo favorizirati niti jedno fizičko ili privatno lice. I to je neka vrsta pritiska, pogodovanja baš tom investitoru. To nije bilo moguće. Mi smo imali jedan inicijali sastanak na nivou razmjene informacije. Ljude smo vratili u proceduru. Oni to nisu nikada uradili”, kazao je.

“Jedan ih čovjek drži u talačkoj krizi”

Između ostalog, Mandić je kazao da nije istina da nije sarađivao sa vijećnicima.

“To nije istina. Prisustvujem na svim sjednicama Vijeća. Moram iskreno da vam kažem. Ne sarađujem u dijelu da im se dodjeli daljinski upaljači da se mogu parkirati pred zgradu. Kolegij donosi zaključak kojim se nalaže načelniku da se šefovima klubova dodijeli daljinski upravljač kako bi mogli parkirati tu. Važno im je da budu stalno na događajima, imamo protokol organizacije. Često dobijamo pozive u roku od 15 minuta, ljudi traže načelnika, ne mene lično. Ukoliko ih ne pozovete na jedan od obilježavanja onda prave problem. U tom dijelu ne sarađujem”, kazao je Mandić.

Smatra kako Opština Centar ne može sama sudjelovati u nekim projektima.

“Opština ne može sama, bez ViK-a se ne mogu neki radovi provoditi. Pred taj moj opoziv imali smo tematsku sjednicu i gdje sam sat i 15 minuta detaljno izvještavao o svemu što se uradilo. Mi imamo ogroman problem sa ViK-om. Na nesreću tih vijećnika na sve imam odgovor. Dženan Muminović je direktor turnira za koji traži novac na sjednicama. Dakle, najvažnija sjednica je ona na kojoj se usvaja budžet. Načelnik je predlagač tačke. Muminović se tada javlja i kaže da traži od kolegija da se ova tačka ne uvrsti sve dok načelnik ne obavi sa mnom razgovor. Taj silni i hrabri NiP ćuti. Mole me iza njega da sjednem i razgovaram. Njih jedan čovjek drži u talačkoj krizi, Dženan Muminović. Na Vijeću je jednu kolegicu, tamnije puti, nazvao lažnom crnkinjom. Šuti ona, šuti 31 čovjek. Šutite jer cijelo vrijeme mislite da može se napraviti neki dogovor. I onda mislite da su mogući dogovori, pregovori. Takav jedan čovjek, je predsjednik Komisije za poslovne prostore, to je najveći dio imovine Općine Centar. Tačno je da provode javne pozive, ali postoje mjesta na kojima ne provodi javne pozive. Neko ko je vijećnik istovremeno je i direktor turnira i traži da dobija novac. Ja to ne mogu da dozvolim. Nalazim se kao načelnik u situaciji da mi ne prođe budžet zbog toga. Neće biti realiziran jer imam sumnju da tamo stvari nisu čiste. Podnio sam prijave za ono što sam rekao, gdje smo utvrdili osnov”, kazao je.

Mandić kaže da nije dobio niti jedan poziv u svojstvu osumnjičenog.

“Bila je tužba za klevetu od bivšeg načelnika Ajnadžića, svjedok na njegov poziv je Sejad Đozo, izgubili su tu tužbu. Nisam izbjegavao kapitalne projekte. Mi ne asfaltiramo dok se ne urade podzemne instalacije. Jeste nešto sporije, ali ovo što mi napravimo su kapitalni projekti. Neću graditi velike stvari dok ne ljudima ne dovedem vodu, ne obnovimo cijeve. Kilometri novih cijevi, kilometri novih asfalta. Kada uradite 150 novih stepeništa, utrošili ste dva miliona maraka onda je i to kapitalni projekat. Kapitalni projekat je obnoviti Fis, to je bila rujina. Tamo je uloženo milion i 500 hiljada, ali je kapitalno ulagati u male ljudi. Sarajevski ćilim je koštao milion i 600 hiljada. Ajnadžić nam je ostavio skicu i mi smo to preplavljali. Ademović je tražio uvid u sve dokumente, jučer je imao termin nije došao. Sve je naše dostupno, ali neću hiljade papira kopirati slati”, kaže Mandić.

Osvrnuo se i na optužbe Ademovića da dolazi mamuran na posao.

“Rekao je da dolazim mamuran i bazdim na alkoholom, to nije istina. Referendum zakazan za 17.septembar. Bez obzira na rezultat mjesec dana treba CIK-u da potvrdi rezultate. Cilj jedini je da obore načelnika da se ne dese novi izbori, onda biraju vršioca dužnosti iz Vijeća. I “uzimaju” Općinu. Skidaju me kada u Općini Centar se radi na sve strane. Došli smo u situaciju da se odvijaju i veći i manji i kapitalni projekti, a građani uzimaju novac. Oni su formirali komisiju i stavili svoje ljude. Rekli su da će to promijeniti u Opštinskoj komisiji koja provodi izbore, to nije urađeno. Kompletna odgovornost na njima. Spremni su na izborne zavrzlame”, kazao je.

Istaknuo je kako ima dobre odnose sa Elmedinom Konakovićem te kako neće da mu otežava trenutnu situaciju.

“Sa tim ljudima sam radio kampanju i ne želim da ih optužujem za nacionalne netrpeljivosti. Neke stvari se ne dešavaju slučajno. Uvijek neprijatelji kada nemaju nešto konkretno optužuju da ste četnici. SDA je još uvijek tu, filozofija je još uvijek tu. Rukopis kojim se sve ovo prenosi je prepoznatljivi rukopisu SDA. Previše sam emotivan bio. Ja sam takav i nekakav sam takav. Ja nisam školovani politički robot. Ja sam svaki put uz narod. Sarajevska raja, volim se smijat, znam i zaplakat. Posao načelnika nije političar. Ne možete ostati imuni kada vam neko traži pomoć. Bio sam naivan, previše sam im vjerovao. Puno je toga bilo na riječ, stisak ruke. Pustite me do kraja. Daj mi da završi. I na ovom referendumu ću pobijediti, a onda ću postavljati pitanja kako su potrošili nekoliko stotina hiljada maraka”, zaključio je Mandić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare