Mandić za N1: Vijećnici NiP-a su ugušili demokratiju u općini Centar

Vijesti 01. apr 202417:52 1 komentar
N1

Načelnik sarajevske opštine Centar Srđan Mandić je danas za N1 govorio o brojnim političkim pitanjima u glavnom gradu BiH, ali i o sigurnosnoj situaciji. Tokom gostovanja, Mandić je poručio je

Na pitanje da li ga zabrinjava sigurnosna situacija nakon što je na kuću Irfana Čengić bačena eksplozivna naprava, Mandić je kazao:

“Naravno da me zabrinjava. U mom slučaju nije bilo tako esktremnih primjera ali je bilo prijetnji od početka mandata do danas, ali to pokazuje u kakvo smo blato upali i kakvu smo “zvijer dirnuli”. Nije bitno koja je politička opcija, godinama je u Sarajevu jedan sistem sa modifikacijama vladao i zavladao i svi koji misle da je moguće nešto promijeniti za 2-3 godine, ovo je dokaz da nije. Također, dokaz je da smo na dobrom putu. Ja sam se čuo Irfanom danas, sve je uredu, ali baciti bombu na porodičnu kuću gdje su djeca i supruga je strašno”, kazao je i dodao:

PROČITAJTE JOŠ

“Ono što je najvažnije, vidio sam da je ministar Isak jutros bio na licu mjesta. Očekujemo brzu reakciju svih MUP-ova da se ovakve stvari ne dešavaju”.

Da li vlast zabija glavu u pijesak izbjegavajući priznati da ima problem?

“Da. Ja neću da amnestiram jer dolazim iz te koalicije, ali svi moramo raditi svoj posao i svi odgovaramo za ono što radimo. MUP kao MUP nema te nadležnosti, odnosno ima uprava policije”.

Kako će građani reći da se osjećaju sigurno? Ako se neko drznuo da baci bombu na načelnika općine, ako imamo svakodnevno siledžijstvo na ulicama, ovo je nešto što nam mora svima upaliti alarm. Ono što se dešava na državnom nivou u smislu vlasti i procesa je nešto što smo svi željno čekali, ali ne smije to biti krinka za druge stvari koje su svakodnevne. Čini mi se da su se lideri “previše” angažovali na poslu evropskog puta. Ovo su dokazi da se lideri moraju pozabaviti odnosima u svojoj stranci. Ovo je zakonodavna vlast, izvršna u smislu ministarstva. Mora se hitno reagovati, novac postoji, struka postoji“, ističe Mandić.

“Sarajevo nije naviklo na ovakvu situacij”, dodao je.

Posljednja sjednica OV i psovke za koje ga je optužio Kemal Ademović?

To je jedna u nizu neistina koje predsjedavajući iznosi. Njegova prva laž je bila kako je načelnik pijanica i narkoman, onda su izjavili na jednom niskom nivou kako sam odbio dati novac za cvijeće za Dan nezavisnoti. Bila je puna sala, pitajte da li je iko u mom okruženju čuo ijednu riječ. Odlučno demantujem, nisam to uradio niti bih uradio to bilo kome“.

Vijećnici NIP-a su od trenutka opoziva do danas ugušili demokratiju u općini Centar. Potpuno su stavili i statut i sve zakonske akte van svojih odluka, rade šta im je volja“, ističe Mandić.

“Mi imamo ogromna sredstva, blizu 15 miliona maraka za Civilnu zaštitu koja se zakonski ne mogu trošiti u bilo šta osim civilne zaštite. Jedna rutinska odluka koja se 20 godina provodi, da se usvoji odluka na Vijeću o investiranju, odnosno oročavanju sredstava, postavili su pitanje zašto to mora raditi načelnik a ne neko drugi, oborili su tu odluku i koštali općinski budžet za nekih 200-250 hiljada maraka. Morao sam tražiti zahtjev za preispitivanje odluke, nastavak je u srijedu. Jednostavno se ponašaju kao da je sve njihovo. Sve što dolazi od načelnika se po “defaultu” mora odbiti i kada sam izašao da ih upozorim da ne mogu stvari tretirati kako oni žele..”, ističe Mandić u razgovoru za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare