Marjanović o odluci Vlade KS: Uveo bih i strožije mjere

Vijesti 09. mar 202118:29 > 20:46 2 komentara

Dok raste broj zaraženih i umrlih, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i genetičar Damir Marjanović poručuje kako nesposobni optužuju ljude da su nedisciplinovani. Kako gleda na trenutnu epidemiološku situaciju , mjere, (ne)nabavku vakcina, govori danas za Dan uživo.

Kako biste ocijenili epidemiološku situaciju?

Očekivano s obzirom šta smo imali u proteklom periodu i kako smo se ponašali. Imali smo aktivnu zimsku sezone i slična nam je situacija kakva je bila u Hrvatskoj nakon ljetne sezone.

Zna li Krizni štab u Kantonu Sarajevo šta radi?

Ne bih svaljivao krivicu na ljude, oni se ponašaju ozbiljno koliko se ozbiljno ponaša i vlast. Bosna i Hercegovina luta sa mjerama. Imali smo u početku žestok “lockdown”, a onda smo imali liberalnije mjere. Iskustva iz susjednih zemalja su nam pokazivala da će doći do povećanja broja zaraženih.

“Danas su moja dva prijatelja, dva dobra prijatelja, ostali bez očeva. Preživjeli su ti ljudi mnogo toga, ali nisu preživjeli COVID”. Napistali ste ovo na društvenoj mreži. Zašto je ovako velika smrtnost?

To je jako teško pitanje, ima mnogo faktora. Definitivno odgovornost nije na ljudima koji rade u bolnicama, trebamo im skinuti kapu. Imamo zakašnjele reakcije u mnogim konceptima. Sarajevo je sada uvelo drive-in punktove koji su bili najavljeni u aprilu prošle godine. A još kad bi govorili o nenabavljanju vakcina. Jako me ljute oni koji su odgovorni, a krive građane.

Na koga konkretno mislite?

Na onog koji se ne libi telefonom zvati pojedine voditelje pojedinih ustanova. Prepoznat će se ta osoba sama.

Vaš komentar na odluku Vlade KS da pooštri mjere?

Mislim da je očekivana odluka. Očekivao sam i strožije mjere, nisam sigurna da će se to riješiti samo zatvaranjem vikendom. Možda je ova mjera da se upozore građane kako bi se uozbiljili, da djeluje motivacijski na njih. Da sam ja u kriznom štabu išao bih i na strožije mjere.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare