Mašić stigao na Kosovo i prozvao Dodika zbog blokade bezviznog režima: “Prestani sa tzv. srbovanjem, dođi i obiđi ljude ovdje”

Vijesti 13. okt 202411:07 3 komentara
Damir Mašić (SDP) u Danu uživo (N1)

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić jutros je objavio video iz grada Gračanica na Kosovu prilikom čega je pozvao na ratifikaciju sporazuma prema kojem se uvodi bezvizni režim između BiH i Kosova.

Mašić je u obraćanju kazao da je BiH jedina država u regiji Zapadnog Balkana koja nema bezvizni režim sa Kosovom što ponajviše pripisuje politici Milorada Dodika.

“Dakle građani svih zemalja, od Makedonije, Albanije, Crne Gore pa čak i Srbije, međusobno putuju samo sa ličnim kartama, a naši građani ne mogu ni sa pasošem na Kosovo. To je nažalost još jedan u nizu rezultata destruktivne politike Milorada Dodika koji blokira implementiranje sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu”, kazao je Mašić.

Sporazum je potpisan prije dvije godine u Berlinu, podsjeća Mašić i dodaje da ga je potpisao Zoran Tegeltija (SNSD).

“Da apsurd bude veći, prije dvije godine u Berlinu u ime države Bosne i Hercegovine taj je sporazum potpisao tadašnji Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija iz SNSD-a.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović također iz SNSD-a po nalogu Dodika pune dvije godine sprječava ratifikaciju sporazuma u Predsjedništvu BiH.

Rezultat je to da građani Bosne i Hercegovine ukoliko žele putovati na Kosovo moraju ići po vize u ambasadu Republike Kosovo u Hrvatskoj ili Makedoniji što uveliko komplikuje cijeli proces i znatno povećava troškove. Zbog ove sulude politike od strane vlasti RS-a najviše ispaštaju građani Bosne i Hercegovine koji su uskraćeni za elementarna ljudska prava, od kojih je jedno od osnovnih „pravo na slobodu kretanja“”, dodao je Mašić.

Ljudi, dodaje Mašić, zbog politike Milorada Dodika ne mogu posjetiti rodbinu na Kosovu.

“Milorad Dodik, je čovjek koji za sebe tvrdi da neprikosnoveno predstavlja srpski narod u našoj zemlji, a tom istom narodu onemogućava da posjeti svoju rodbinu na Kosovu niti da posjete dobro poznate i jedne od najstarijih srednjevjekovnih pravoslavnih manastira i svetkovina na ovim prostorima.

Zbog istog čovjeka i iste politike građani Bosne i Hercegovine su godinu dana kasnije u odnosu na komšije u regiji dobili bezvizni režim sa zemljama schengena. Tada mu je navodno bio sporan famozni „Zakon o prevozu opasnih materija“ koji je na kraju usvojen, ali su građani BiH nepovratno izgubili godinu dana jednako kao što ih i sada gube”.

Za kraj obraćanja pozvao je Dodika da prestane sa blokadom bezviznog režima.

“Milorade, vrijeme je da prestaneš tzv. srbovanje zarad jeftinih političkih poena zbog kojih ljudi ispaštaju. Vrijeme da uradiš nešto za građane naše zemlje.

Javno te pozivam da konačno prestaneš sa blokadom bezviznog režima sa Kosovom, ali isto tako i da možda i po prvi put u svom životu dođeš na Kosovo i obiđeš ove ljude ovdje”.

Obećanja nisu ispunjena

Inače, magazin Deutsche Welle u tekstu podsjeća upravo na Berlinski proces (koji se održava sutra), navodeći primjer kako ranija obećanja nisu ispunjena.

DW u tekstu navodi primjer Aleksandre Tomanić koja je direktorica Europskog fonda za Balkan, regionalne zaklade sa sjedištem u Beogradu.

Ona kada organizira neki sastanak u Bosni i Hercegovini, mora pažljivo razmisliti o tome da li može pozvati i sudionike iz Kosova. Za njih je put kompliciran i dugotrajan, jer najprije moraju putovati u Skopje, kako bi dobili vizu za BiH. Isto vrijedi i za sudionike iz BiH koji žele doći na Kosovo.

“Pritom je prije dvije godine u Berlinu bilo dogovoreno da se ukine vizni režim između Bosne i Hercegovine i Kosova“, kaže Tomanić.

U novembru 2022. godine šefovi vlada šest zemalja Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije – potpisali su tri sporazuma kojima se međusobno priznaju osobni dokumenti, sveučilišne diplome i neke profesionalne kvalifikacije. Ipak, do danas nije došlo do njihove potpune primjene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare