Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije – ima li pomaka?

Vijesti 17. maj 202319:33 0 komentara

Danas se širom svijeta  obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. LGBTIQ osobe i danas ukazuju na brojna kršenja ljudskih prava. Ističu - nema pomaka kada govorimo o diskriminaciji i nasilju, koji su prisutni u svakom segmentu.

Svaka treća LGBTQ osoba susreće se sa nekih oblikom diskriminacije. Taj problem počinje od same neinformiranosti građana, pa do plaćanja  običnog računa. …

Pomaka nema ni u procesu izrade Zakona o istospolnim brakovima

“Ja vjerujem da strejt ljudi ne znaju koja prava i privilegije dobijaju stupanjem u brak vi ste zaista zakonski jako  zastićeni od toga da mozete dići zajedno kredit biti na zdravstvenom osiguranju partnera, posjetiti ga u bolnici”, kazala je Lejla Huremović,  lanica Organizacionog odbora bh. povorke ponosa.

Ali vidljivost se promijenila. Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije sjećamo se koliko je važno postivati ljudska prava kao i da  smo svi –  jednako važni.

Podrška nedostaje od predstavnika nadležnih institucija. Iako je na nivou BiH prošle godine donesen akcioni plan,  još uvijek se ne  implementira. Ipak, određenih pomaka na institucionalnom nivou je bilo.

“Sva Tuzilastva u Federaciji i većina trennutno u Republici Srpskoj su imenovali kontakt osobe za zločinje iz mržnje počinjene nad LGBT osobama/ možda bi ih  oznacio, imenovao kao jedne od institucija u kojima se desio najveći napredak”, kazao je Darko Pandurević, rukovoditelj programa SOC-a.

A skoro dva mjeseca je prošlo od napada  na Aktiviste u Banjaluci, no slučaj se još nije pomakao sa “nulte tačke”.

“Nažalost nema nikakvog napretka naši advokati pokušavaju nekkao kroz pritisak da na Banjlučke i Institucije Republike Srpske da reaguju da pokrenu slučaj ” / danas ako meni zabrane postojanje sutra će i vama zabraniti, i mislim da apsolutno cijelo društvo mora da se uključi  i bori protiv takvih struja”, kazala je Huremović.

Ovaj dan, 17. maj  širom svijeta prilika je da se ukaže na suštinske i sistemske probleme sa kojima se osobe LGBTQ populacije suočavaju u svakodnevnom životu, te se skrene pažnja na diskriminaciju i nasilje koje trpe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!