Mehmedović: Nisam ja napustio SDA, nego me aktuelno rukovodstvo izguralo

Vijesti 05. dec 202317:32 0 komentara
N1

"Nisam ja napustio SDA, nego je aktuelno rukovodstvo me izguralo iz SDA koju sam ja zajedno osnivao sa prijateljima koji su voljeli SDA", poručio je danas za N1 Šemsudin Mehmedović.

Na pitanje da li je napustio SDA, Mehmedović je kazao:

Nisam ja napustio SDA, nego je aktuelno rukovodstvo me izguralo iz SDA koju sam ja zajedno osnivao sa prijateljima koji su voljeli SDA. Tamo se skupila jedna grupa ljudi koji su najmanje SDA, a očigledno je da imaju povjerenje lidera i mogu raditi šta hoće“.

O tome šta kaže statut SDA, Mehmedović je kazao:

Statut kaže da onaj ko se registruje u neku drugu opciju ili registruje stranku, automatski napušta partiju. Mi smo u fazi registracije, pripremili smo platformu i definisali ciljeve djelovanja nove političke opcije“.

PROČITAJTE JOš

Paralelno radimo na registriranju stranke. Platforma se zove Novobosanska politika, a da ne otkrivam još ime stranke. Biti će i politički savez koji će okupljati manje stranke. Imamo već nekih 5 stranaka koje su spremne da uđu, ne bih još imenovao ko su dok ne potpišemo politički sporazum“.

Politička platforma će uskoro biti dostupna javnosti, ističe Mehmedović.

Dobrodošli su svi koji se žele boriti i spasiti državu BiH, trenutno imamo samo borbu za vlast. Politička platforma će biti ubrzo i dostupna javnosti, bit će podložna kritikama naravno. Ne bih govorio o imenima, nemam još saglasnost da o tome govorimo. Kada bude to formalizirano, napravit ćemo konferenciju i predstaviti tim“.

Glavni fokus je na zaštiti države i građana, poručio je.

“Vrlo je važno da se svaki član i simpatizer osjeti kao da se nešto pita u ovoj zemlji. Težište je na zaštiti države i građana. Naravno da se radi o građanima, šta će nam država bez građana. Ako se mladi nastave seliti, ne znam kome ćemo je čuvati”.

O političkoj situaciji u RS, Mehmedović kaže da je “Dodik usisao opoziciju”.

Dodik je usisao opoziciju, odustala je od političke borbe. Jedino se na političkoj sceni pomalo ugleda Jelena Trivić koja se bori značajnije. Ovi ostali su prihvatili realnost, ali prilikom političkih pregovora mislim da se mogao izbjeći Dodik. Tada bi u RS vlada bila Dodikova, ali bi na državnom nivou imali većinu bez SNSD-a“.

HNK vlada, dva dana prije napravljen je neki politički savez “Četvorke”. Formirali su bez vladu HNK bez NES-a, isključili su SDP. Imali smo situaciju danas da vlada USK ima novu parlamentarnu većinu. Prije par dana bilo je razgovora sa NES-om. Očigledno je da sada protivnici u USK mogu zajedno”.

“Ovakvo rukovodstvo SDA bi pristalo da bilo s kim pravi Vijeće ministara i ulazi u koaliciju”, kazao je Mehmedović.

O dosadašnjem radu “Trojke”, kazao je:

“Trojka je napravila određene stvari, usvojeni su neki zakoni koji su čisti formalizam. Ti će zakoni doći ponovo nama na doradu jer to nisu zadovoljeni standardi EU. Nije uredu nikoga nazivati izdajnikom, svako ima svoje dostojanstvo i cilj. Očigledno je da se na toj matrici izdajnika pokušava uništiti autoritet ne samo političkih lidera nego stranaka koje predstavljaju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!