Milanović u Jajcu: Za Hrvate u BiH tražimo običnu milostinju, stid me je

Vijesti 13. sep 202213:58 5 komentara
N1

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas prisustvuje u Jajcu na obilježavanja 27. godišnjice oslobođenja tog grada. Prisutnima se obratio govorivši o oslobađanju Jajca, Dejtonu, Hrvatima u BiH, te Izbornom zakonu.

“Mi i vi moramo sve vrijeme zdravim argumentima tumačiti i objašnjavati zašto je ova cijela hrvatska priča epopeja sa elementima tragedije poštena i ispravna i zašto smo na pravoj strani povijesti. Ta zahvalnost je nešto što ne vidimo i to je ono što smeta i boli i iritira, i to je ono na čemu ćemo ustrajati, u dokazivanju da smo napravili pravu stvar”, istaknuo je hrvatski predsjednik.

Kazao je i da je njegovo poštovanje prema BiH ljudski i politički cilj već barem 20 godina.

“BiH, blokadu Sarajeva, i druge velike stvari u ratu 1995. godine nisu postigli ni američki, ni britanski, ni francuski bombarderi, nego čizme na terenu i krv hrvatskih vojnika. To moramo stalno ponavljati, kada za vas Hrvatice i Hrvate BiH tražimo običnu milostinju, i toga me je stid. Tražimo toliko malo da me je stid to ponavljati”, rekao je Milanović.

N1

Naveo je i da Hrvati u BiH nisu manjina, ali se svode na manjinu, te to uporedio sa manjinama u Hrvatskoj.

“Manjine u Hrvatskoj imaju svog predstavnika u Saboru. Cinizam rastužuje, ako svi govore o ukidanju Dejtonskog sporazuma, ja kao predstavnik Hrvatske mogu reći da to Hrvatska neće nikada podržati, nego će se boriti protiv toga. BiH bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba, nema. To nekima nije jasno”, kazao je dodavši: “Ovdje se mi još malo nešto pitamo. Živjeli Hrvati BiH”.

Podsjetimo, Milanović se danas nalazi na obilježavanju 27. godišnjice vojne akcije “Maestral” u kojoj je oslobođeno Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare