Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica BiH podržalo sigurne kuće sa 100.000 KM

Vijesti 16. sep 202412:08 0 komentara
Saopćenje

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, potpisao je sa predstavnicama osam nevladinih organizacija ugovore o grant sredstvima za sufinansiranje rada sigurnih kuća. Ukupan iznos dodijeljenih sredstava je 100.000 KM.

Kako su naveli, ovo je peti program kojeg je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine pokrenulo u svrhu finansiranja operativnih troškova, odnosno tzv. “hladnog pogona” sigurnih kuća u BiH. Grantovi su dodijeljeni nevladinim organizacijama “Fondacija lokalne demokratije” Sarajevo, “Medica” Zenica, “Udružene žene” Banja Luka, “Budućnost” Modriča, “Žene sa Une” Bihać, “Vive žene” Tuzla, “Lara” Bijeljina” i “Žena BiH” Mostar.

Konvencija Vijeća Evrope za prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) obavezuje države da, pored ostalog, osiguraju dovoljan broj i pristupačnost sigurnih kuća za žrtve rodno zasnovanog nasilja i porodičnog nasilja. Pored toga, Zakon o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini nalaže poduzimanje odgovarajućih mjera radi eliminacije i sprečavanja nasilja po osnovu spola u javnoj i privatnoj sferi života, te osiguraju pružanje zaštite i pomoći žrtvama.

Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje

U realizaciji ove zadaće, ključni partner nadležnim institucijama je nevladin sektor koji žrtvama nasilja pruža neophodnu podršku u obliku smještaja, hrane, psiho-socijalnog oporavka, kao i podršku ženama koje su izašle iz sigurnih kuća i nastavile svoj život samostalno.

Jedan od vidova partnerstva Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i nevladinog sektora je i današnje potpisivanje ugovora o grantovima. Grantovi će doprinijeti da sigurne kuće ostanu dostupne svim ženama i djeci, žrtvama rodno zasnovanog i porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini, posebno imajući u vidu porast nasilja i femicida kojem svjedočimo u posljednje vrijeme. Današnji događaj ujedno je pokazatelj jasne opredijeljenosti Ministarstva kontinuiranom radu na prevenciji svih oblika nasilja nad ženama i jačanju kapaciteta subjekata zaštite.

Ovom prilikom Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH želi podsjetiti da je, osim neophodnih sredstava za rad sigurnih kuća, neophodna bolja koordinacija između centara za socijalni rad, ministarstava unutrašnjih poslova i tužilaštava a u svrhu bolje prevencije i zaštite žrtava.

Jednako važno je i pojačati nadzor nad provedbom izrečenih zaštitnih mjera za počinioce nasilja, kao i unaprijediti procjenu rizika, kao jednog od ključnih sredstva u preveniranju da slučajevi rodno zasnovanog nasilja ne dovedu do femicida.

Naredni koraci u vezi sa zaštitom i prevencijom nasilja nad ženama bi trebali uključivati unapređenje mentalnog zdravlja cjelokupnog društva, kao i kreiranje takvog društvenog i ekonomskog okruženja koje će omogućiti da žrtve nasilja budu osnažene kako bi izašle iz kruga nasilja i dobile šansu da ostvare slobodan i prosperitetan život.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!