Ministrica prosvjete RS o presudi: Bosanski jezik nema uporište u Ustavu

Vijesti 12. mar 202311:27 2 komentara
N1

Narodni poslanik Ramiz Salkić upitao je na jednoj od prošlih sjednica NSRS ministricu prosvjete i kulture RS Željku Stojičić kada će to Ministarstvo sprovesti odluku Vrhovnog suda RS po tužbi djece i roditelja iz Vrbanjaca i omogućiti izučavanje bosanskog jezika i nastavu na bosanskom jeziku u obrazovnom procesu Republike Srpske. Ministrica je odgovorila. Navodi da je sporazum istekao, da su djeca koja su podnijela tužbi završila školu, da je žalbeni proces u toku, da "bosanski jezik nema uporište u Ustavu", ali i da ne postoje dokazi da učenicima "nije omogućeno da govore na svom maternjem jeziku, niti im je onemogućeno da pišu latinicom".

Salkić je upitao i kada će ovo Ministarstvo sprovesti presudu Osnovnog suda u Srebrenici po tužbi roditelja i učenika iz Кonjević polja i omogućiti izučavanje bosanskog jezika i nastavu na bosanskom jeziku u obrazovnom procesu Republike Srpske.

U odgovoru Stojičićeve navodi se da je nesporno da je 14. novembra 2019. godine, Vrhovni sud Republike Srpske, donio presudu u pravnoj stvari tužioca Ahmeta Alekića i drugih, protiv tužene Republike Srpske i Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Кotor Varoša, radi diskriminacije.

“Sporazum na koji se sud poziva više ne važi”

“Tom presudom je revizija tužioca usvojena, obje nižestepene presude preinačene na način da je presudom, između ostalog, utvrđeno da su tuženi, onemogućavanjem, ograničavanjem i isključivanjem uvođenja nacionalne grupe predmeta po bosanskom nastavnom planu i programu Zeničko-dobojskog kantona u Federaciji BiH, povrijedili pravo tužioca”, navodi se u odgovoru.

Dodaje se da, iako je u školama Republike Srpske, prije donošenja Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, uvedena nacionalna grupa predmeta prema privremenom sporazumu o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika, u kojima je bilo 18 ili više djece povratnika u razredu (ili minimalni broj propisan zakonom, koji se traži za mješovite razrede), koji je prestao da važi, a na koji sporazum se poziva sud kod donošenja presude čije se izvršenje traži.

“Nemoguće uvesti nacionalnu grupu predmeta jer tužioci nisu više učenici škole”

Stojičić u odgovoru Salkiću navodi da nije moguće uvođenje nacionalne grupe predmeta pojedinačno za učenike, budući da tužioci, na koje se odnosi presuda, više nisu učenici škole, odnosno istu su završili.

Djeca Konjević Polja deceniju diskriminisana: Teorija napreduje, praksa stoji

U presudu Osnovnog suda u Srebrenici od 19. decembra 2022. godine u pravnoj stvari tužioca Amine Ahmetović i drugih, protiv tužene OŠ ”Petar Кočić” Кravice i umješača u postupku Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture, radi utvrđivanja diskriminacije iz oblasti obrazovanja, usvojen je tužbeni zahtjev, u kojem se, između ostalog, navodi da je tužena direktno i indirektno diskriminisala tužioce na etničkoj i jezičkoj osnovi….i uskratila pravo da: ”izučavaju bosanski jezik i latinično pismo, kao školski predmet u okviru školskog obrazovnog procesa.

Stojičić u odgovoru Salkiću navodi da je protiv navedene presude uložena žalba Okružnom sudu, tako da presuda nije pravosnažna i po istoj se ne može postupiti.

“Od bošnjački narod moguće izvesti bošnjački jezik, nikako bosanski jezik”

Ona je navela da je u Ustavu Republike Srpske utvrđeno da su „službeni jezici Republike Srpske: jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda'“. Dodaje da prema tvorbenim pravilima srpskog jezika od „srpski narod“ izvodi se ekvivalentan naziv „srpski jezik“ i od „hrvatski narod“ izvodi se ekvivalentan naziv „hrvatski jezik“, a od „bošnjački narod“ moguće je jedino izvesti naziv „bošnjački jezik“, a nikako nije moguće izvesti naziv „bosanski jezik“.

“Iz navedenog je jasno da naziv bosanski jezik nema uporište u ustavnoj definiciji kojom se određuje da su službeni jezici u Republici Srpskoj: „jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda“. Posebno ukazujemo da danas u BiH žive tri konstitutivna naroda koji imaju pravo da koriste svoje nacionalne jezike, naravno ravnopravno. Nastava se u školi izvodi na službenim jezicima konstitutivnih naroda, uz korišćenje oba službena pisma. Nema nijednog dokaza u presudama da tužioci nisu mogli ići u školu u Republici Srpskoj, da im nije omogućeno da govore na svom maternjem jeziku, niti im je onemogućeno da pišu latinicom”, stoji na kraju odgovora koji je Stojičić uputila Salkiću, piše Srpskainfo.

Decenija mukotrpne borbe za bosanski jezik u Republici Srpskoj

Podsjetimo, roditelji učenika povratnika Bošnjaka protestovali su 2013. godine ispred OHR-a tražeći pravo da djeca uče i pišu na materenjem jeziku. Čitavu deceniju traje borba roditelja iz Konjević Polja protiv, kako kažu, diskriminatorskog sistema obrazovanja u Republici Srpskoj uprkos presudama u njihovu korist, a Osnovna škola “Petar Kočić” nikada nije implementirala njihove zahtjeve od kojih je jedan i izučavanje bosanskog jezika.

Nastavu u Novoj Kasabi, za djecu koja ne pohađaju Osnovnu školu “Petar Kočić”, finansira Kanton Sarajevo. A kroz godine o pomoći Edukativnom centru brinulo se i Ministarstvo obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine. Trenutno je uposleno 19 nastavnika. Uglavnom je riječ o obrazovnim radnicima iz Kantona Sarajevo.

Mnogi roditelji su odustali od borbe, te tako danas oko 30-ero djece bošnjačke etničke pripadnosti ipak pohađa školu “Petar Kočić”.

Decenija mukotrpne borbe za bosanski jezik u Republici Srpskoj

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare