Mirčić Čaluković: Rodno zasnovano nasilje traži sistemski pristup i širu društvenu saradnju

Vijesti 24. sep 202421:55 0 komentara
N1

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 24. septembra 2024. godine održano je edukativno predavanje o prevenciji i procesuiranju rodno zasnovanog nasilja. Predavanje je vodila Gorjana Mirčić Čaluković, zamjenica glavnog tužioca u Beogradu i stručnjakinja za rodno zasnovano nasilje, koja je naglasila važnost šireg društvenog pristupa u rješavanju ovog problema.

Mirčić Čaluković je podvukla ključnu ulogu saradnje između države, institucija, medija i zajednice u borbi protiv nasilja nad ženama. „Efikasna prevencija nasilja mora uzeti u obzir društveni, politički i ekonomski kontekst u kojem živimo“, naglasila je, dodajući da je važno da pravosudni organi procesuiraju ove slučajeve uz razumijevanje širih okolnosti.

Predavanje je dio serije edukativnih radionica u okviru UNIGEM projekta, usmjerenih na jačanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti i prevenciji nasilja. Nakon Sarajeva, ciklus predavanja će biti održan na Internacionalnom univerzitetu u Travniku, Univerzitetu u Bihaću, te na Internacionalnom univerzitetu Burch.

Fokus radionica je na pravnim okvirima i praktičnim studijama slučaja, uz cilj da se osnaže budući pravnici i aktivisti u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!