Mišljenje analitičara: Kandidacijski status BiH bio bi poraz EU

Vijesti 14. jun 202220:47 4 komentara

Može li Bosna i Hercegovina očekivati kandidacijski status na summitu čelnika EU i Zapadnog Balkana 23. juna? Predsjednik SDP-a BiH nermin Nikšić tvrdi kako je to osnovni razlog za usaglašavanje političkog sporazuma u Briselu o funkcionalnijoj BiH. Analitičari, ipak, tvrde kako bi to bio poraz EU, jer BiH to u biti nije zaslužila.

Sporazum u Briselu je dogovoren jer su evropski zvaničnici obećali kako će 23. i 24.juna na samitu lidera EU i lidera Zapadnog Balkana uz ostalo biti razmatran i kandidacijski status BiH u paketu sa Moldavijom i Ukrajinom. Ovo je u razgovoru za N1, kazao Nermin Nikšić, lider SDP-a i jedan od učesnika briselskih razgovora, kazavši kako je obećanje stiglo od predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela.

“Ako se desi ovo što smo se dogovorili onda je BiH pobijedila na evropskom putu. Otvoreno je rečeno da će se 23. i 24. juna raspravljati o kandidaturi Ukrajine i Gruzije i da, ako dođe do političkog sporazuma, tada bi se moglo razgovarati i o Bosni i Hercegovini. Taj razlog da budemo uopće razmatrani zasluživao je da u Briselu ostanemo koliko treba. Zbog toga čestitam svima koji su bili tamo i podržali sporazum. Dodik je hladno mogao to da sruši”, rekao je Nikšić.

Za Nikšića, različito tumačenje potpisanog dogovora stvar je politikanstva i predizborne kampanje. Tako doživljava i stavove opozicije u Republici Srpskoj s kojom je SDP do sada imao dobar odnos.

Da li BiH doista može dobiti kandidacijski status samo na osnovu papira koji čak nije ni potpisan? Adnan Huskić, politički analitičar komentariše da je u postojećim geopolitickim odnosima sve moguće, ali i da BiH taj status nije zaslužila.

“Podsjetimo tek na nekoliko činjenica, Zakon o VSTV-u i Zakon o sudovima, Zakon o spriječavanju sukoba interesa, Zakon o javnim nabavkama, izborna reforma, sve ovo navedeno je i u mišljenju EK iz 2019. godine. Reformski zakoni nisu usvojeni ni nakon tri godine; posljedni put odbačeni na sjednici prije mjesec dana”, naveo je Huskić.

Da li bi kandidacijski status ubrzao reforme, Igor Crnadak iz PDP-a kaže naravno da ne:

“Suludo je potpisati dokument sa vladajućim strankama u BiH koje to nisu između sebe uradili godinama. Ne vidim neki veliki smisao tog sastanka. On je donio jednu veliku i ružnu mrlju na RS zbog ponašanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je vrijeđao i psovao kao u najgoroj birtiji gdje komuniciraju najprimitivniji ljudi. Još jednom smo kao RS doživjeli blamažu. Ne vidim nikakve domete sastanaka. PDP neće biti na istom papiru i sporazumu sa onima koji brutalno pljačkaju ovaj narod”, rekao je Crnadak.

I Huskić i Nikšić ipak slažu se u jednom, za stabilnost BIH izuzetno je važna druga tačka sporazuma koja se nije komentirala u javnosti, a to je podrška prisustvu EUFOR-u, odnosno operaciji ALTHEA u Bosni i Hercegovini.

I na kraju o Miloradu Dodiku koji je za Huskića najviše dobio briselskim razgovorima, jer je pokazao kako uprkos sankcijama, ali i dobrim odnosima sa Rusijom, ostaje partner EU. Ili kako je na svom Twitter nalogu napisao sam Dodik: “Nakon razgovora sa Borrellom i Michelom, danas sam u Istanbulu, u četvrtak i petak sa Putinom I Lavrovom. Ubi me izolacija”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare