Mještani Otesa: “Zabrinuti smo, u ovoj državi se samo možemo nadati, šta drugo”

Vijesti 05. nov 202116:50 > 16:54 1 komentar
N1

Mještani Otesa zabrinuti se kako će proći večerašnja noć. Kako su za N1 kazali, nemaju čitav dan ni struje, ni vode. Od nadležnih traže da im se dostave vreće pijeska kako bi zaštitili svoje kuće.

“Od šest sam jutros ovdje, kad sam se probudio bilo je ovako”, kratko nam je da kazao jedan zabrinuti mještanin.

“Katastrofa. Evakuisao sam djecu. Biće još gore. Ovo se dešava jer je pukla brana. Korito rijeke Bosne je moglo ovu poplavu progutat, ali se nešto više desilo. Da li je u Bogatićima puklo nešto… Ne mislim da će civilna zaštita išta učiniti. Tražim pijesak, tražim vreću. Neka donesu ako mogu”, uputio je apel.

“Katastrofa je. Sad smo išli da vidimo, sve je gore i gore. Jutros sam ustala i vidjela ovaj haos. Navodno je neka brana kod Trnova pukla pa se sve izlilo. Nadamo se da će civilna zaštita nešto uraditi. U ovoj državi se samo možemo nadati, šta drugo”, kazala je jedna stanovnica Otesa.

“Nikada ovako nije bilo. Nisam zapamtio. Nemamo ni vode, ni struje čitav dan. Trebali bi da puste, ima tu i male djece”, rekao je još jedan mještanin s kojim smo razgovarali.

“Blokiraju naše komentare što ih prozivamo i tražimo da urade korito. Neka dođu ovdje sa nama. Jutros smo zvali Civilnu zaštitu Ilidža, neće da se jave, ugasili telefone. Kantonalnu smo dobili, i rekli da će intevenisati ako Ilidža ne može i hvala im”, rekao nam je jedan mladić.

Danis Memagić, komandant Vatrogasne jedinice KS za N1 je ispričao kako izgleda njihov dan danas.

“Naši vatrogasci su od 2.45 sati na terenu. Bilo je dojava, evakuisali smo stoku, a poslije smo pojačavali snage. Oko 6.30 smo imali šest vozila i 32 vatrogasca na terenu. Prvo smo htjeli da zaustavimo dotok vode i taj dio smo uradili. Civilna zaštita Ilidže sa svojim snagama radi trenutno. Mi sa Gorskom službom spašavanja i Vatrogasnim društvom Ilidža radimo evakuaciju. Spremamo stvari i hranu za dom staraca. 52 starije osobe smo evakuisali iz tog doma. Spasili smo dvije trudnice. Na terenu smo da se nađemo građanima”, istaknuo je Memagić.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
Messer pod vodom/FUCZ
N1

Premijer KS Edin Forto je ranije za N1 kazao da će pomoći Općini Ilidža da ovo riješi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare