Mljekari u BiH u sve težoj situaciji: Hoće li se otkup mlijeka vršiti po hektaru ili kravi?

Vijesti 10. nov 202311:45 0 komentara

Klimatske promjene svake godine donose nove izazove za bh. poljoprivrednike. Neki od načina preveniranja i zaštite same poljoprivredne proizvodnje i proizvođača su kroz podršku države, budžete, inovacije, transfere znanja, pojašnjava za Novi dan Jakub Butković, iz Kancelarije za harmonizaciju ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Međutim,  podsticaj i naplata eventualne štete nisu jedini način djelovanja u korist poljoprivrednika. Važne su i preventivne akcije, posebno prenos znanja, instrukcije ili obučavanje poljoprivrednih proizvođača, kako bi se lakše nosili sa izazovima klimatskih promjena, pojašnjava.

Međutim, postavlja se pitanje, zašto, u skladu s tim, nije donesena Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja, iako se radi o Strategiji koja je, prilično, usklađena sa evopskim standardima?

“Jedan od fokusa izrade dokumenta je da se što više približimo EU u smislu strateških dokumenata odnosno, da se Federalna i politika u Republici Srpskoj što više harmonizuju sa zajedničkom poljoprivrednom politikom zemalja EU. Mislim da je strateški dokument urađen veoma kvalitetno, da mjere koje smo predvidjeli kroz strateški dokument, itekako, odgovaraju izazovima u poljoprivredi”, kaže Butković.

S druge strane, Strategija, pojašnjava Butković, podrazumijeva i način reagovanja na određene promjene koje se dešavaju u BiH,  a kojima se, uglavnom, teško prilagođava.

“Mislim da Strategiju treba jasno iskomunicirati i mislim da je to jedan problem koji je nastao od kreiranja do usvajanja, da bi ministarstvo pa i autorski tim koji radi na izradi, trebalo da komuncira malo više s poljoprivrednim proizvođačima, na koje se, ustvari, Startegija i najviše odnosi”, savjetuje Butković.

Osim toga, dio poljoprivrednika insistira da se ne mijenja otkupna cijena mlijeka, te da kao i do sada ide po jednom litru, a ne po hektaru ili kravi, što je, negdje, i najveći problem kod izrade Strategije. No, nije to samo slučaj u BiH, pojašnjava Butković.

“U BiH već od uvođenja prakse podsticaja, imamo podršku po litru proizvedenog mlijeka. Sa aspekta poljoprivredne politike, to jeste mjera koja je i najproduktivnija, ako želite da proizvodnja raste. Međutim, mi u FBiH došli smo u jedan drugi problem, a to je prekomjerna potrošnja iz budžeta koja se dešavala u mljekarskom sektoru. Tako da smo unaprijed razmišljali šta će nas zadesiti, da ne bi bila situacija da danas imamo članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, da sutra imamo smanjenja, da naši poljoprivredni proizvođači to ne bi drastično osjetili. Naravno, opiranja ima, vjerovatno ljudi još ne razumiju tu mjeru”, navodi Butković, te dodaje da u BiH mljekarski sektor vuče gotovo 50% poljoprivrednog budžeta. U FBiH čak do 60%.

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH ranije su poručili da neće dozvoliti otkup mlijeka po hektaru ili kravi jer će to uništiti mljekarsku proizvodnju, što Butković odbacuje.

“Kad smo kreirali mjere cilj je bio da se ne umanjuje nivo dostignutih prava koja poljoprivredni proizvođači imaju”, zaključuje Butković za Novi dan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!