Moguća nova poskupljenja, subvencija nigdje

Vijesti 16. dec 202218:46 0 komentara
N1

Bosna i Hercegovina je druga najsiromašnija država u Evropi mjereno po bruto domaćem proizvodu po stanovniku i po standardizovanoj individualnoj potrošnji po stanovniku, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku - Eurostata za 2021. godinu. Iza nas je samo Albanija. A kod nas sve poskupjelo, duplo, troduplo.

Građani se sebi dive, kažu, jer preživljavaju i dalje. Ali od raspodjele troškova adekvatno izraziti nezadovoljstvo, kažu, nemaju kad. Vlasti su imale kad poduzeti mjere, a nisu. Što bi moglo dovesti i do novih poskupljenja. A uptno je hoće li doći do većih subvencija.

Životne namirnice poskupjele su svugdje, istina. Ali u BiH najviše. Za litar mlijeka, kilogram brašna ili šećera bh. građani moraju izdvojiti najviše od svih u regiji. Mlijeko je skuplje 85 feninga nego npr. u Hrvatskoj, maslac skoro jednu marku. Statistike kažu 30%, Sarajlije – da sve plaćaju duplo više.

1500 maraka potrebno je četveročlanoj porodici mjesečno samo za hranu. Ukoliko nadležni ne poduzmu određene mjere, od Nove godine možda i više.

Na čovjeku iz BiH trenutno možete zaraditi samo na hrani i na lijekovima. Cijene će rasti, iznos potrošačke košarice će rasti. Pod kontrolu se mogu vratiti jedino ispravnim mjerama vlade”, kazao je Marin Bago, iz Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”.

I cijena struje, prema kalkulacijama, također bi mogla biti veća, kaže Nermin Džindić, resorni federalni ministar. Za koliko ne zna se. Minimalno, mišljenja su stručnjaci, koji uvođenje blok tarife u Republici Srpskoj smatraju apsurdnim.

“Da se napravi jedan program pomoći kao što ima Vlada FBiH već jedan program za pomoć socijalno najugroženijim kategorijama i penzionerima sa najnižim primanjima, taj bi paket proširili, tako da bi onu socijalnu kategoriju zaštitili od eventualnog povećanja”, naveo je Džindić.

Struka kaže da se ne trebaju kažnjavati građani

“Ne kažnjavate one koji troše ugalj, koji zagađuju okolinu , ne kažnjavate one koji sijeku šumu, nego sada kažnjavate one koji koriste el. energiju proizvedenu iz vode koje imamo u izobilju trenutno. U Federaciji može doći do nekog lineeranog povećanja znači generalno svima ali ne vjerujem da će to biti u nekom značajnijem procentu”, pojasnio je Almir Bećarević, energetski stručnjak.

Plin bi od 01.01. za 20% trebao pojeftiniti, smatraju stručnjaci, a i cijena nafte za sada je stabilna, što daje mogućnost za sniženje namirnica, pa i prevoza. No problem su oni koji su cijene podigli, i ne žele je sniziti.

“Kontrole koje su rađene na pumpama u celoj BiH su pokazale koliko poskupljenje neopravdano preko onog što je marža od 25 feninga po litri, tako se na kraju desilo da su kazne bile 3 miliona i nešto u RS a u Federaciji milion i po”, pojasnio je Zoran Pavlović, ekonomski stučnjak.

Budžeti nikada puniji. Kažu stručnjaci, u onom od Uprave za indirektono oporezivanje ima milijarda i o maraka viška.

“To bi značilo da je ove godine BIH trebala vratiti svojim ljudima nekih 700 do 800 miliona maraka kroz programe različitih subvencija”, naveo je Marin Bago, iz Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”.

Kojih je ove godine bilo minimalno. I to u vrijeme kada je za sveukupne troškove, prema svjetskim statistikama, npr. građanima Mostara, potrebno skoro 3 i po hiljade maraka, bez kirije. Što ne pokrivaju ni dvije prosječne plate.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!