Mostar dobija olimpijski bazen

Vijesti 30. mar 202319:33 0 komentara

U junu bi trebala početi gradnja olimpijskog bazena u Mostaru. Vrijednost cijelog kompleksa u kojem je između ostalog predviđen sportski hotel, trgovine i ugostiteljski prostor iznosi oko 20 miliona KM. Pola sredstava je osigiurano, pa bi prema očekivanjima gradonačelnika Mostara već iduće godine projekat trebao biti u završnoj fazi. Olimpijski bazen s nestrpljenjem čekaju mostarski plivački talenti, na čelu sa evropskom prvakinjom i najboljom bh plivačicom Lanom Pudar.

U Sportskom savezu Grada Mostara danas svečano. Privatna tuzlanska kompanija koja se bavi proizvodnjom građevinskog materijala odlučila je donirati kompletan građevinski materijal za izvođenje zidarskih radova na Olimpijskom bazenu.

“Lana je trenutno najbolji ambasador BiH, šampion cijele naše države. I taj način na koji ona radi u nama je probudila želju da pomognemo u razvoju kako same Lane tako i sporta u ovom gradu koji je i prije Lane proizveo velike šampione”, kaže Jasmin Huremović, direktor prodaje kompanije YTONG BH.

Šampione koji treniraju u neadekvatnim uslovima i koji na olimpijski bazen čekaju godinama, koji kako je Lana Pudar kazala nije luksuz nego potreba.

“Ja se nadam da će ovo biti jedan veliki početak i novi korak u toj priči oko izgradnje olimpijskog bazena koji ja i Grad Mostar zaslužujemo što prije”, kazala je Lana Pudar, KVS ORKA.

Damir Đedović, trener Lane Pudar dodaje: “Nama je to sve sporo, mi bi odmah danas da plivamo u tom bazenu, a to ne znači da smo kritični do te mjere da smatramo da se ništa ne radi.”

Odluka o gradnji bazena davno je donesena, izabrana je lokacija – no vidljivih pomaka na terenu nema.

U augustu prošle godine predstavnici Grada i Vlade Federacije na ovom lokalitetu ozvaničili su počekat radova, međutim na mjestu budućeg olimpijskog bazena radovi još uvijek nisu počeli.

Razlog kašnjenja su obimni pripremni i istražni radovi, pojašnjavaju iz Grada. No za dva mjeseca, bi kažu sve trebalo biti spremno za početak građevinskih radova.

“To su zakonski razlozi i procedure koje mi moramo poštovati i siguran sam i ubijeđen da kad krenemo praviti bazen da nećemo stati dok ga ne završimo”, kaže  Salem Marić, Ppredsjednik Gradskog vijeća Mostara.

Ukupna investicija vrijedna je oko 20 miliona KM, no sve kažu ovisi od tehnologija koje budu primijenjene te od cijena građevinskog materijala.

“Imamo pola sredstava osigurano, dovoljno da u ovoj godini napravimo jedan veliki iskorak i hajmo reći 70 posto projekta da uradimo i da u sljedećoj godini lagano idemo prema finalu”, rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Osim olimpijskog bazena, projektom je predviđena i gradnja popratnih sadržaja, otvorenih bazena, sportskog hotela, trgovina, ugostiteljskog prostora

“Radi se o kompleksnom rješenju gdje smo se trudili da projektiramo bazen ne samo za ovo vrijeme , već i za budućnost. Idući dio plana nam je bio da sve to bude racionalno i da iskoristimo što ekonomičniju eksploataciju”, dodaje Edin Duraković, arhitekt i direktor firme „AAA GROUP“.

Za to vrijeme Lana će treninge obavljati u drugim gradovima. U narednom periodu očekuju je brojna takmičenja van BiH, a na ovom mjestu Lana bi trebala zaplivati 2025. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!