MUP HNK objavio pozive građana koji su zatražili pomoć: “Dž.Š. iz mjesta Zlate prijavio je da je njegovog strica odnijela voda”

Vijesti 04. okt 202410:08 0 komentara
Nazif Korić

Sve putne komunikacije prema Buturović polju kod Konjica su blokirane zbog velikog odrona na putevima, a u mjestu Obri voda je odnijela most. MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona objavio je pozive građana koji su tokom protekle noći zatražili pomoć.

E.P. iz Buturović polja, općina Konjic, sinoć je oko 1 sat iza ponoći, u PS Konjic prijavio da mu je vodena bujica poplavila kuću u mjestu Buturović polje.

Nakon toga je uslijedilo više poziva za pomoć iz navedenog mjesta, pošto su se rijeke Neretvica i Seončica izlile iz svojih korita, te poplavile veliki broj kuća i odnijele neutvrđen broj vozila u Jablaničko jezero, saopćeno je iz MUP-a HNK.

Blokirane ceste prema Buturović polju

Javljeno je da su dvije kuće srušene i da u poplavljenim kućama još ima stanovnika. Sve cestovne komunikacije prema Buturović polju su blokirane zbog velikog odrona na cestama, a u mjestu Obri voda je odnijela most tako da do ugroženog područja još nisu stigle GSS, Civilna zaštita, niti radne mašine za održavanje cesta.

Prema prikupljenim informacijama nema ljudskih žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta, saopćeno je.

Dežurni PS Jablanica je oko 2 sata iza ponoći izvijestio da je od vozača dobio prijavu kako je na cesti M 17, u mjestu Komadinovo vrelo došlo do većeg odrona na kolnik, te da je u potpunosti blokirana cesta M 17 Jablanica-Mostar.

Dežurni PS Mostar Centar dobio je dojavu od vozača da je na cesti M 17, u mjestima Grabovica i Drežnica došlo do odrona i pada stabla na prometnicu, te da je u potpunosti blokirana cesta M 17 Mostar Jablanica. O svemu su izvješteni cestovna služba i Vatrogasna postrojba koji su izašli na navedeni lokalitet.

Oko 2:50 sati, u PS Konjic telefonski se obratio M.B. iz Vatrogasne postrojbe Konjic i izvjestio da je u mjestu Ostrožac, općina Jablanica, došlo do većeg odrona na dio regionalne ceste R 435 (Ostrožac – Buturović polje), što je uzrokovalo potpunu obustavu prometa. Pošto uz taj dio ceste paralelno prolazi željeznička pruga, usljed odrona onemogućen je željeznički promet Konjic-Jablanica. Iz MUP-a poruluju da su upoznate Željeznice Federacije BiH.

Policijska stanica Jablanica je tokom noći zaprimila više telefonskih prijava od strane građana o štetama koje su uzrokovane velikom kišom, a koja je zahvatila Jablanicu i okolna mjesta.

“U 1:25 sati A.I. zatražila je pomoć jer joj voda ulazi u kuću u mjestu Pobrežje; u 1:50 sati M.A. iz Glodnica zatražio je pomoć jer mu voda prodire u kuću; u 1:55 sati A.A. iz Ostrošca zatražio je pomoć jer mu voda ulazi u kuću; u 1:55 sati NN osoba je prijavila da se u mjestu Ostrožac kod BC Demirović srušila podzida na cestu M 17 i da je jedna prometna traka blokirana; u 2 sata NN vozač je prijavio da je u mjestu Komadinovo vrelo došlo do odrona te da je u potpunosti blokiran promet cestom M 17 Jablanica-Mostar. U 2:05 sati NN osoba je prijavila da je u mjestu Zdrava voda potpuno blikirana cesta M 17; u 2:10 sati A.B. iz mjesta Zlate zatražila je pomoć zbog prodiranja vode u kuću; u 2:10 sati otpravnik vozova sa željezničke stanice Donja Jablanica prijavio je da je u Donjoj Jablanici voda srušila jednu kuću, te da je navodno nestala jedna ženska osoba koju mještani traže. U 2:10 sati S.K. iz mjesta Baćina zatražio je pomoć jer mu voda ulazi u kuću; u 2:25 sati M.Dž. iz Sarajeva prijavio je da se M.H. nalazi u vikendici u mjestu Ostrožac (put za Markovo), te da se betonska podzida srušila na kuću i ista ne može izaći; u 2:35 sati J.B. iz Donje Jablanice izvjestio je da je zbog velike vode jedna osoba nastradala; u 2:45 sati NN osoba je prijavila da je u mjestu Zlate voda srušila jednu kuću, te da je jedna osoba nastradala, a da se za dvije osobe traga; u 3:00 sati O.B. iz Ostrošca prijavio je da je voda srušila betonski zid i da prijeti kućama; u 3,50 sati NN osoba je prijavila da u mjestu Ostrožac voda ulazi u kuće, te traži pomoć. U 3:50 sati Operativni Centar PU Konjic izvjestio je da je u mjestu Ribički most zbog odrona blokiran promet Konjic – Jablanica. U 4:35 sati Dž.Š. iz mjesta Zlate prijavio je da je njegovog strica odnijela voda, te da ga mještani traže. O svemu su izvještene nadležne službe općine Jablanica, te su poduzete sve potrebne mjere”, saopćio je MUP HNK.

Sve vijesti oko poplava pratite na UŽIVO

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!