Muškarac koji je učestvovao u incidentu sa Nešićevom pratnjom: Psovali su mi rahmetli babu i balijsku majku

Vijesti 03. okt 202413:40 0 komentara
F.Z./N1

Kada su mi uzeli dokumente onda su počeli da psuju, tvrdi Benjamin Sijerčić.

U Sarajevu se jučer dogodio incident kada je jedan muškarac presreo je kolonu pod pratnjom ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića zbog bahate vožnje.

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežema vidi se kako se muškarac u nekoliko navrata “nagurava” sa ljudima iz Nešićeve pratnje. Nešić je nakon incidenta izjavio da se ne osjeća sigurno u Sarajevu.

Kako pišu mediji, muškarac koji je presreo kolonu je Benjamin Sijerčić.

On je istakao da se kretao srednjom saobraćajnom trakom sa svoje dvoje maloljetne djece u vozilu (7 i 5 godina). Iza njegovog vozila, nalazio se službeno vozilo marke Audi bez zakonski pripadajućih oznaka. Pratnja ga je, kaže, doslovno stjerala sa ceste te je tom prilikom udario u trotoar.

Dodaje da su ga službeni vozači izvrijeđali na cesti, nasilno ga oborili prislonili na auto, slomili mu prst i sve to pred očima maloljetne djece.

– Potezali su na mene i na moju djecu vatreno oružje. Izvukli su i teleskop palicu da me biju. Pretresli cijeli automobil. Djeca su sve vrijeme vrištala, skakala. Samo povraćaju i plaču, nisu u školu otišli. Tri tima pod punom ratnom opremom su došli na lice mjesta. Pozvali su Specijalnu kantonalnu policiju. Nešić nije bio tu, a oni su bili bez ikakvih obilježja koje su po Zakonu Bosne i Hercegovine morali imati, rekao je Sijerčić za Crnu-hroniku.

Kaže da on nije napao Nešićevu pratnju, već da se desila obrnuta situacija.

– Moja djeca su doživjela stres, kući povraćaju a ja sam završio na KCUS-u, slomljen mi je prst i vidjet ćemo šta još, priča Sijerčić.

On je rekao da se nije opirao i da nije upotrijebio fizičku snagu za šta ima svjedoke.

– Psovali su mi babu rahmetli i balijsku majku i rekli da oni mogu raditi šta hoće. Kada su mi uzeli dokumente onda su počeli da psuju. Moj babo je bio komadant, borac Armije BiH. Svi ga znaju. I Helez i Vikić. Bio im je šef. Neka se očituju po ovom pitanju. Sutra će se očitovati i moji advokati. Sve ću ih tužiti, zaključio je.

Adela Duraković, advokatica Sijerčića, za Oslobođenje ispričala je detalje incidenta. Njen klijent je sa dvoje djece išao do bolnice po nalaz, a u povratku kući, na Otoci, prije remize GRAS-a, kretao se srednjom trakom, kada se iza njega njega pojavio crni Audi, koji nije imao blinkere niti druga obilježja.

Vozač je blicao da se skloni, ali nije imao gdje, jer je i lijeva i desna traka bila puna. Kad je došao do semafora, oni su njega bukvalno izgurali na skretanje prema bazenu, kada je čak udario i točkom u ivičnjak. Onda je Audi stao, vozač je mahao da spusti prozor i poručio mu: “Koji k**** se k*****, majmune? J**** li ti sve mrtvo, j**** ti balijsku majku!” Poruči mu je da vozi vrhovnog poglavara, tvrdi Duraković.

Prema njenim riječima, Benjamin je izašao i pitao ih što mu se obraćaju takvim riječima.

– Rekao im je da vozi dvoje djece od pet i sedam godina, da ne može da se zabije u drugo auto. Kazao im je da su mu djeca preća nego oni. Iz Passata potom izlaze tri osobe, bez ikakvog obilježja, u civilu. Nisu se ni predstavili da su policijski službenici te su ga napali. Jedan ga je uhvatio za prst lijeve ruke i spustio ga na zemlju. Uspio se otrgnuti, a ljudi, koji su u međuvremenu stali, uspjeli su da ga, tako da kažem, izvuku od njih. Jedan iz pratnje je izvukao palicu koju je držao pored noge, a drugi vatreno oružje. Čak su se kretali prema djeci, koja su sve vrijeme vrištala. Građani su im kazali da ga prestanu maltretirati. Ima i snimak tog, zapravo, napada na Benjamina. Imaju i dva svjedoka, dali su kontakte telefona. Kako će čovjek sa dvoje djece napasti pratnju od tri čovjeka koja su naoružana, koji imaju palice i šta već?, pita se advokatica i nastavlja:

– Ruke su mu savijali, fizički su ga napadali. Ljudi su uspjeli da ga odbrane. On je otišao do auta… I tada su dolazili i pred djecom pokazivali vatreno oružje. Djeca su poslije toga povraćala i šok doživjela, katastrofa. Ne idu ni u školu. Kad su vidjeli da su pretjerali, parkirali su se kod remize GRAS-a, a u međuvremenu je Benjamin zvao policiju. Došle su tri, četiri patrole, specijalna policija… Međutim, vidjeli su da nema napada od Benjamina, ali očigledno su tako prijavili policiji da bi sakrili svoje javašluke.

Iz Nešićevog kabineta još se nsiu oglasili.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!