Mustafić: Dodik je sljedbenik Karadžićeve politike, pokušava u miru dovršiti što zločinci nisu uspjeli u ratu

Vijesti 09. jan 202419:50 0 komentara
N1

Trenutna politička zbilja, ucjene Milorad Dodika, obilježavanje neustavnog dana RS, ali i stanje u kulturi, rad kulturnih institucije, repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo bile su teme za direktora te kulturne institucije Dinu Mustafića koji je bio gost Dana uživo na N1.

“Jasno nam je iz retorike Milorada Dodika da se sistemski radi na tom sentimentu politike iz devedesetih koja je rehabilitovana kroz institucije sistema u RS. Mi ovome svjedočimo iz godine u godinu i ovo je očigledno jedna vrsta testiranja separatista iz RS predvođenih SNSD-om koje su to crvene linije koje se mogu preći i osluškujući reakcije State Departmenta koje još uvijek onemogućava Dodika u tom planu”, kazao je Mustafić na početku gostovanja.

Dodaje da je Miloradu Dodiku potpuno svejedno ko mu je partner u vlasti na državnom nivou.

Pročitajte još

Potpuno je svejedno Dodiku ko je njemu partner u BiH na državnom nivou, to je jedna te ista retorika otkako je došao na vlast. Vidimo da to njegovo konvertitstvo, odlazak pod Putinove skute je nešto što njega održava na vlasti. Neprekidnim pravljenjem latentnog sukoba i pripremanje terena i pravne legislative, on sve čini da sačeka jedan povoljan geostrateški trenutak nadajući se da će ova godina koja je izborna u mnogim državama, on očekuje da će doći neka slagalica kada će se moći krenuti u taj san koji je nekadašnje ratne, nasilne, zločinačke devedesete godine pretvorio u jednu mirnodopsku agendu. To je taj “srpski svet”. Očigledno je Zapadni Balkan tu viđen kao tačka destabilizacije“.

Kaže da ono što se moglo čuti od Dodika u izjavama je u najmanju ruku jezivo i necivilizovano.

“Ono što vidimo iz mnogih napisa, analiza, Dodik je i sam rekao da je došao pred zid i neće se moći povući tako lako. Ono što on govori je u najmanju ruku jezivo, necivilizovano. Ljudi u RS žive loše, između ostalog on je jedan od kočničara”.

Ja nisam siguran da ćemo mi moći učiniti mnogo odavde sami. Mislim da su ovo zadnje opomene svim probosanskim političkim snagama da se moraju mobilizirati svi resursi, institucionalni, socijalni, akademska zajednica, civilni aktivisti, svi oni koji žele biti dijelom Evrope i koji smatraju da je vrijeme sukoba iza nas“, kazao je Mustafić.

Smatra da je očigledno da je Dodik sljedbenik Karadžićeve ratne politike.

Očigledno je da je Dodik sljedbenik Karadžićeve ratne politike i pokušava u miru dovršiti što zločinačka garnitura SDS-a nije u ratu uspjela. Aplauz kada se spomenu osuđeni ratni zločinci na jučerašnjoj svečanoj akademiji govori o karakteru tog režima. To je režim koji slavi ubijanje, progone i zvjerstva i to je danas normalnom čovjeku neprihvatljivo.

Drugo, jasno je da Dodik ima prećutnu poruku Beograda koji se teoretski zalažu za integritet i suverenitet BiH. On je već dugo “moskovski poštar” Kremlja koji ovdje ima određenu agendu“, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!