“Šta je muškost?” Bh. političari o nasilju i rodnoj ravnopravnosti

Vijesti 31. mar 202114:35 > 14:42 1 komentar
N1

Gradonačelnici Mostara i Banjaluke - Mario Kordić i Draško Stanivuković, te načelnik Općine Ilidža – Nermin Muzur govorili su specijalnoj emisiji emitiranoj nedavno u programu N1 televizije.

Ključno pitanje ticalo se uloge muškaraca u zagovaranju rodne ravnopravnosti, o ulozi njihovog doprinosa u osudi i eliminiranju rodno-zasnovanog nasilja, kao i o neophodnim procesima društvenih transformacija. Svi su, najzad, stavili obećanje rada na društvenim promjena. Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža ističe okolnosti svog odrastanja kao bitne faktore u svom odnosu prema ženama i rodnoj ravnopravnosit, budući da su bliski članovi obitelji bile uglavnom žene.

“Odrastao sam hvala Bogu u jednoj sretnoj i zdravoj porodici, sa dvije puno starije sestre od mene. Znači petočlana porodica. Nekako od malih nogu sam naučio da živim u atmosferi gdje je makar brojčano više žena u kući nego nas muškaraca”

Šta znači biti muškarac u BiH

Na pitanje “Šta znači danas biti muškarac u BiH?” Muzur odgovara:

N1

“Mislim da danas imamo pogrešnu perpcepciju šta znači inače biti muškarac. Po pitanju bilo čega, pa tako i odnosa muškarca prema ženi treba krenuti sami od sebe. Sve ono što mi ne bismo mi željeli da neko uradi nama, tako i mi trebamo da se se ponašamo prema drugima, ne samo prema ženama nego prema bilo kome. Ne vidim razlog zašto bi po bilo kojem pitanju favorizovali muškarce u odnosu na žene. U mnogim situacijama, mislim čak da žene mogu kvalitetnije odgovoriti zadataku. Mi treba puno više da živimo, puno više svojim djelima da pokazujemo odnos prema ženama”

Da li je u današnjem društvu moguće agresivnu energiju koja proizvodi nasilje nad ženama transformisati u partnersku?

“Apsolutno smatram da je moguće. Zaista je nevjerovatno kada pročitate da muškarci sprovode nasilje nad ženama, muškarac prema muškarcu ili bilo koje nasilno ponašanje u društvu zaista je neshvatljivo za 21. vijek. Uvijek se pitam šta je u glavama tih ljudi. Kako mogu sa tim žive i kako u tome nalaze zadovoljstvo. Većina mojih pomoćnika u Općini Ilidža su žene i ja nemam ništa protiv da nastavim taj trend, da sarađujem sa ženama koje su zaista kompetentne. I izvršavaju poslove koji su im povjereni”

Agresivna energija prema ženamautkana od patrijarhalno društvo koje postoji

Draško Stanivuković aktuelni gradonačelnik Banja Luke navodi da danas biti muškarac u BiH, prvenstveno na jednom brdovitom Balkanu je mnogo lakše i da vam se sve više prašta.

N1

“To činjenično stanje u kojem se danas nalazimo, nije put koji treba da tabamo, nego da krenemo jednom drugog stazom na kojoj bi napravilo društvo u kojem to neće biti tako. Ova agresivna energija prema ženama je više utkana od to patrijarhalno društvo koje postoji. Od pradede, dede, pa lagano sve kao da nestaje. Tako da dolazimo od te agresvine ka ovoj modernijoj. To je ključno. Ali je potrebno tu tranformaciju praviti kroz oštrije propise i zakone. Važno je da i žene o izazovima koje imaju javno progovore. Vidjeli smo nedavno da su žene prolazile nasilje i torturu i koliko je binto kada o tome progovore. Da probude druge ljude da o tome pričaju”

Da li se muževnost iskazuje mišićima?

“Nekada djeluje da muževnost snaga mišićne mase koju imate. Ali ja mislim da je muževnost ekvivalentna ljubaznošću koju pokazujete, prijatnošću koju imate i nježnošću koju pokazujete. Muškarac po definiciji ne znači biti grub i snažan, nego naprotiv nježan. Muževnost je danas i pričati o neispričanim temama. Takvu vrstu hrabrosti treba da pokazuju i žene i muškarci. Možda je to danas hrabrost u modernom vremenu koja najviše nedostaje” naglašava Stanivuković.

“Bitno je da se osvjesti uloga i prisustvo žena u društvu”

Pitanje “Šta danas znači biti muškarac u BiH?”, za novog gradonačelnika grada Mostara Marija Kordića to pitanje je jako čudno i kako sam kaže zahtjeva jedan odgovor za koji se trebate pomučiti kako odgovoriti na njega:

N1

“Možda u ovom patrijahalnom društvu u kojem mi živimo i što nosimo sa našim tradicijama u cijelom priči, mogao bih reći da je čak i privilegij biti muškarac u BiH. Znamo da je dominacija muškog roda, kada je u pitanju politika, biznisi i sve ostalo. Važno je što rade nevladine organizacije i službena međunarodna zajednica za prava žena. Bitno je da se osvjesti uloga i prisustvo žena u društvu, a ja sam siguran da će žene svojim karakterom i ponašanjem to opravdati. Sama činjenjica da osvještavamo bitnost uključivanjem svih rodnih skupina u društvu. I da gledamo ljude jesu li kompetentni ili nisu kompetentni, a ne kroz neku drugu prizmu. Mi ćemo dopustiti društvu da se formira na takav način, bitne su samo bitne stvari, a ne nešto što nas određuje jesmo li rodno ovakvi ili onakvi, da li smo muškarci ili žene ili drugih svjetonazora. Važno je da kroz osvještavanje toga od rođenja, dovedemo do toga da se ljudi gledaju kroz primu kvalitete, a ne kroz vjersku nacionalnu ili bilo kakvu drugu rodnu pripadnost” kaže Kordić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare