N1 na klizištu u Novom Sarajevu: “Čitava ova livada je natopljena kao močvara”

Vijesti 10. okt 202420:36 0 komentara
N1

Nema kod nas proaktivnog djelovanja, samo reakcija. Da barem i reakcija bude adekvatna a bit će potrebne brojne da bi se umirilo stanovništvo glavnog bh. grada. Ministarstvo komunalne privrede Kantona Sarajevo priprema krivičnu prijavu protiv lokalnih vlasti u Istočnom Starom Gradu - zbog navodnog nelegalnog odlaganja otpada u Bistrički potok na Trebeviću. Ipak, i sami nam priznaju da ne znaju šta se to tačno dešava na terenu. Na drugim terenima se znalo, očito se šutilo.

Užasnuti katastrofom u drugim krajevima Bosne i Hercegovine, na odrone tla već danima skreću pažnju u gusto naseljenom sarajevskom naselju Pofalići.

“Kao što vidite ovdje, da je čitav ovaj komad zemlje krenuo dolje, sve je to kleknulo dolje, vjerovatno su ove kuće sve ugrožene, nema nikakvih pukotina, ali svi smo u strahu. To bi sve moglo da krene ako se ne bude saniralo na vrijeme. Čitava ova livada je natopljena kao močvara. Da nije bilo ljudi iz Civilne zaštite ovi iz Vodovoda još ne bi došli da to naprave”, kaže mještanin Pofalića

Voda je niz ulice curila mjesecima. Današnjom intervencijom kvar je saniran, evakuacija za sada neće biti potrebna, a Općina je situaciju opisala daleko od bezazlene. Isti opis vrijedi, čini se, za cijeli grad.

Prijetnja nije svuda ista, pa struka već decenijama apeluje na izradu Karte rizika.

“Da vi tačno definišete zone koje su zone visokog rizika, zone srednjeg rizika i niskog rizika. Zašto je to bitno, zato što vi onda već znate zone u kojima nećete dozvoliti gradnju. Ukoliko vam dođe neki investitor i kaže ja bih tu gradio, a to vam je poručje visokog rizika, vi bi spriječili tu izgradnju”, rekla je Naida Ademović, profesorica na Građevinskom fakultetu UNSA.

Više u prilogu Melike Balihodžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!