N1 trn u oku političara: Zašto se N1 TV ne ukine signal u RS-u, opet se pita Sanja Vulić

Vijesti 21. sep 202313:49
F.Z./N1

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Paralmentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sanja Vulić je na današnjoj 11. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH komentarisala svoj poslanički zahtjev Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH da se signal N1 televizije ugasi na području Republike Srpske.

“Ja sam postavila poslaničko pitanje i inicijativu za RAK i zatražila da se signal N1 ukine na području RS jer šire mržnju i pozivaju na linč predsjednika RS-a zbog tendecioznih naslova tipa, “Gotov je!”, “Spremaj se Milorade” i tome slično”, rekla je Vulić u uvodu izlaganja.

“Smatram da to ne priliči jednoj ozbiljnoj televiziji. Nije mi jasno kako jedna televizija sa sjedištem u Luksemburgu može da dobije mogućnost za frekfenciju, ali evo iz agencije su obrazložili kako u skladu sa zakonom i kojim članom to može i da je bio raspisan konkurs. Ne mogu reći da nisam zadovoljna njihovim obrazloženjem, ali sam jako razočarana činjenicom da ta Agencija nema nikakve ingerencije niti moći u ovome što se naveli, a tamo u njihovim nadležnostima lijepo stoji da, između ostalog, oni vode računa o uslugama za sve korisnike na transparentom i reprezentativnom i nediskriminatorskom osnovu.”

BH novinari: Vlasti i kriminalci pokušavaju utišati N1 i BN televiziju

Dodala je kako je zanima, ako je to tako, kako onda ne mogu izreći sankcije onima koji se diskriminatorski ponašaju.

“Zbog ovog mog poslaničkog pitanja i odgovora dostupnog na sajtu Parlamenta BiH, bila sam u prilici da na svim mogućim portalima i medijima budem “razvučena”. Ima i naslov, “Vlasti i osobe iz kriminalnog miljea pokušavaju utišati N1 i BN TV.” Ja sam koristila svoje poslaničko pravo i ustavno pravo. Dolazim u situaciju da Udruženje novinara kaže “vlast i osobe iz krimnalnog miljea”. Kada otvorite link i taj tekst koje je Udruženje novinara uputilo imate samo tri imena koja navodno pokušavaju da te TV kuće ugase, Milorad Dodik, predsjednik RS-a, Srećko Reganović, predsjednik Skupštine Grada Doboja i ja. I onda ja postavljam pitanje kakav sam ja to kriminalac? Kome ja sada da se žalim, kome ja sad da se tužim što se meni ugrožava moje ustavno pravo da u ovom Domu iznosim svoj stav i mišljenje. RAK će reći da nema nadležnosti, da podnesem žalbu Tužilaštvu BiH i Sudu BiH koji mi nikada nisu odgovorili na prijavu moju i mog pravnog zastupnika, gdje je jedna od tih televizija u svojoj emisiji zbog jedne diskusije koju sam imala u ovom Domu, a pod okriljem satire, kaže: “Ja bih nju sada i ođe odmah likvidirao”. Nakon tog priloga na jednoj od televizija dobila sam bezbroj prijetnji da će me ubiti i zaklati i to je dokumentovano u PU Doboj i Tužilaštvu koje nikada nije reagovalo”, kazala je.

Za kraj je kazala kako im “određene TV kuće crtaju mete na čelu, a njih su birali građani”, te da je i ona među onima koji su dobili podršku baš zbog svojih stavova i da ne može neki medij da joj sudi. “Ja se osjećam ugroženo i osjećam se nesigurno i kome ću se ja tužiti? Dolazim do zaključka da je ovo država beznađa”, zaključila je.

Podsjetimo, Vulić već duže vremena vodi kampanju protiv N1 “jer joj se ne dopadaju naslovi” na portalu N1 BiH. Vulić je u svojim objavama često targetirala novinare N1 po uzoru na predsjednika svoje stranke Milorada Dodika.

Vulić je u vezi sa N1 nedavno postavila poslaničko pitanje – Zašto je N1 televiziji izdata nacionalna frekvencija u Bosni i Hercegovini te uputila inicijativu da se N1 televiziji oduzme frekvencija za emitovanje TV programa putem digitalnog zemaljskog signala na području Republike Srpske.

Na pitanje zašto N1 TV ima nacionalnu frekvenciju iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH joj je odgovoreno da se N1 televizija prijavila na Javni poziv za pristup otvorenom Multipleksu D te da je prijava bila uredna i blagovremena te da je N1 dobila dozvolu na 10 godina. Kompletan odgovor možete pročitati ovdje.

Vulićeva je inicijativu za zabranu emitovanja televizije N1 u Republici Srpskoj proslijedila RAK-u još krajem jula ove godine, a iz Agencije su joj odgovorili negativno na njen zahtjev, te joj objasnili u kojim slučajevima se nekoj televiziji može oduzeti frekvencija.

Kompletan odgovor na njenu inicijaticu pogledajte OVDJE.

Zbog objektivnog i profesionalnog izvještavanja N1 je na meti različitih stranačkih funkcionera u BiH, ali i njihovih poslušnika i internet jurišnika. Zbog ciljane i sigurnosno iznimno opasne hajke koju određene osobe mjesecima provode protiv N1 televizije u Bosni i Hercegovini i direktora Amira Zukića, N1/ADRIA NEWS BH Production podnijela je jučer Tužilaštvu BiH i državnoj agenciji SIPA krivične prijave protiv Jasmina Mulahusića, Faruka Drine, Amira Pašića, Avde Avdića i NN osoba za krivična djela – izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, ugrožavanje sigurnosti, podstrekivanje te druga povezana i srodna krivična djela iz Krivičnog zakona BiH i Krivičnog zakona FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više