N1 u Priboju: Iz SDA poručuju da su i Srbi i Bošnjaci jednako zabrinuti

Vijesti 05. jan 202213:17 > 14:21 0 komentara
Edita Hasanagić - N1

Srbi i Bošnjaci u Priboju jednako su potreseni nacionalističkom pjesmom o Srebrenici i Vukovaru koju su pjevali pribojski granični policajci, poručuje Edita Hasanagić iz SDA Priboja. Hasanagić dodaje da od institucija očekuje da sankcionišu one koji širili netrpeljivost, ali da vjeruje da će to ojačati međunacionalne veze u ovom gradiću.

“Bošnjaci kao i Srbi su izrazili podjednaku zabrinutost obzirom da je policija dio sistema, jedna od poluga sistema koja treba da sankcioniše i da reaguje na ovakve situacije”, navela je sagovornica N1.

U Opštini Priboj ljudi su gajili i dalje gaje dobru međunacionalnu saradnju jer je ona multietnička i pored svih iskušenja, kaže Hasanagić.

“Priboj je pored problema tokom devedestih uspio da sačuva zajedništvo. Mislim da će ova situacija ojačati međusobne odnose”, rekla je Hasanagić.

Iz SDA Sandžaka kažu, mogu samo sugerisati da se preduzmu institucijalne mjere u sankcionisanju policajaca koji su pjevali nacionalističke pjesme. To će biti odgovor koji će spriječiti da se poremete dobri međunacionalni odnosi i u Sandžaku, ali i Srbiji kaže ona, te dodaje da je odnos države prema ovom dijelu zemlje dobar.

“Ja se nadam i vjerujem u državne institucije Srbije. Smatram da se poštuje vladavina prava. Mogu da kažem da imamo obećanja da će se graditi klinički centar u Novom Pazaru, da će se raditi putna infrastruktura, autoput kroz Sandžak, to je ono ćemu mi kao društvo treba da težimo. Osjećam da je Srbija pokazala da ima sluha za razvoj ovog dijela Srbije, tj. Sandžaka”, izjavila je ona.

Sagovornica N1 kaže da na to treba da se stavi akcenat.

“Ja sam državljanka Srbija, ovo je moja domovina, poštujem njene zakone, smatram da smo pred zakonom svi isti”, zaključila je Hasanagić, dodajući da joj je žao što je razlog dolaska N1 ekipe u Priboj nemio događaj.

Između Sandžaka i Bosne i Hercegovine je neraskidiva, poručuje Hasanagić, dodajući da u Srbiji i Sandžaku ne postoji porodica koja nije vezana za BIH, te dodaje da smatra da su vrata ljudima iz BIH otvorena, kao i obratno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!