Na Dodikova negiranja uzvratio Salkić: Istina je ono što je presuđeno

Vijesti 18. apr 202412:59 0 komentara
N1

Još jedna, 13. po redu posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je raspravom o izvještaju Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebrenici i oko nje.

Prijedlog izbornog zakona Republike Srpske prebačen je za kraj zasjedanja, na zadnju 6.tačku dnevnog reda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da više od 40 zemalja neće glasati za najavljenu rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

“Muslimani su u velikoj grešci i prave takav raskol između nas”, rekao je Dodik.

Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik negirao genocid, te se odrekao bitangi u svom narodu koji su činili zločine, reagovao je i poslanik SDA Ramiz Salkić.

Izvještaj smatra sramnim, a podsjeća da je Narodna skupština Srbije 2010. usvojila Deklaraciju kojom se „najoštrije osuđuju zločini izvršeni nad bošnjačkim stanovništvom u Sreberenici na način utvrđen pred Međunarodnim sudom pravde“.

“A po tom sudu 2007. godine utvrđeno je da je Srbija odgovorna, da nije spriječila genocid”, kaže Salkić.

“Vi nećete da prihvatite individualnu odgovornost ovih zločinaca. Već želite da držite narod u strahu da nastavite ostvarivati svoju politiku i neostvarene ratne ciljeve. Istina je ono što je presuđeno”, zaključio je Salkić.

Srđan Mazalica iz SNSD smatra da je pomirenje važno, a da kvalifikacija „genocid“ u Srebrenici nije bila plod bošnjačkih težnji, nego da je rođena u krugovima zapadnih centara moći, koji su željeli da operu svoje zemlje „koje su počinile najviše genocida“ u svijetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!