Nakon defilea u uniformama Vojske Srbije u Prijedoru i Bratuncu, Helezov zamjenik poručio: Iz Sarajeva se širi strah

Vijesti 07. jul 202416:54 1 komentar
Gaganović

Prijedor i Bratunac mjesta su u kojoma su defilirali kadeti Vojske Srbije, a njihov defile izazvao je žestoke reakcije političara ali i žrtava zločina i genocida u tom kraju koji su počinjeni nad hiljadama Bošnjaka. U Prijedoru je, podsjetimo, ubijeno preko 3.000 Bošnjaka. U Srebrenici je prema presudama međunarodnih sudova počinjen genocid, najveći zločin na prosotoru Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Oni koji taj zločin ne priznaju i negiraju ,ne mogu i ne žele shvatiti kakve rakcije izazivaju Vojnici Srbije na ulicama tih krvlju natopljenih gradova, pa makar se radilo i o kadetima.

Tako je zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović kazao da se strah širi iz “političkog Sarajeva”. Koristeći termin koji je udomaćio Milorad Dodik, negator genocida i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska koji je Goganovićev politički mentor i idol.

“U ovim situacijama kada kadeti sa uniformama, ali bez naoružanja ulaze na teritoriju BiH, neophodno je obavijestiti Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara, što je Republika Srbija i uradila –  naglasio je Goganović i poručio da neupućeni pojedinci iz političkog Sarajeva nepotrebno dižu tenzije i šire strah.”

Poručio je da Republika Srbija nijednim svojim potezom nije urušila suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Kadeti Vojske Srbije defilovali su, podsjetimo, kroz Bratunac i Prijedor u okviru manifestacija na kojima se obilježavalo stradanje Srba.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare