Nastup pred sarajevskom katedralom podijelio javnost zbog izgleda pjevačice

Vijesti 03. jun 202217:14 > 17:17 12 komentara
Screenshot-Instagram

Nakon što je pjevačica Lidija Bačić zajedno sa kolegom Fatmirom Sulejmanijem nastupila pred sarajevskom katedralom ne prestaju reakcije na ovaj nastup.

Naime, pojedini građani su na društvnim mrežama izrazili ogorčenost zbog odjevne kombinacije Bačić koja je, kako su istakli neprimjerena lokaciji Katedrale Srca Isusova u centru glavnog grada.

“Haljina nije prikladna za to mjesto”, “Ovo je prestrašno, sramota”, “Žalosno i degutantno. Uopće ne priliči ovom mjestu”, neki su od komentara.

Nakon toga oglasili su se iz klubova vijećnika Naroda i pravde, Naše stranke i SDP BiH u Gradskom vijeću Sarajeva koji su osudili ovaj performans ispred sarajevske katedrale.

“Klubovi vijećnika Naroda i pravde, SDP BiH i Naše stranke u Gradskom vijeću smatraju da je neprimjereno našu kulturnu baštinu koristiti kao pozadinu za estradne potrebe. Dostojanstvo jednog naroda čuva se i zaštitom integriteta njegovih spomenika. Oštro osuđujemo i pozivamo nadležne organe da pravovremeno reagiraju i u skladu sa zakonom, opomenu i sankcionišu učesnike”, navedeno je u njihovoj reakciji.

Općina Stari Grad Sarajevo koja je dozvolila organizaciju navedenog događaja, odgovornost je potom prebacila na kompaniju Hayat Sarajevo te su uputili izvinjenje svim građanima, posebno rektoru Katedrale srca Isusova monsinjoru Anti Meštroviću i Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

“Hayat d.o.o. obratio se Općini Stari Grad zahtjevom za izdavanje javne površine na Trgu Fra Grge Martića u svrhu pripreme snimanja emisije Hayat production show. U svom zahtjevu nisu naveli sadržaje koji će biti emitovani, niti izvođače koji će nastupiti. Upravo kako bi se izbjegle ovako neugodne situacije i emitovanje sadržaja koji ne priliče užoj gradskoj jezgri, Općina Stari Grad Sarajevo je putem Službe za investicije i komunalne poslove izdala saglasnost za privremeno korištenje javne površine u kojem su jasno propisani uslovi, među kojima posebno ističemo:

“Da se poštuje javni red i mir kako se ne bi narušio dignitet i svetost Katedrale, građana i stanara susjednih objekata”

Snimci koje gledamo od te večeri prikazuju upravo suprotno, te smatramo da je Hayat d.o.o. prekršio uslove navedene u odobrenju za korištenje javne površine i izigrao naše povjerenje. Zbog toga oštro osuđujemo njihov postupak i neprimjerene sadržaje emitovane na mjestu gdje se strogo mora voditi računa o porukama koje se šalju”, naveli su iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Dok su razičiti nivoi vlasti upućivali izvinjenja zbog nastupa, to je potom bio povod za komentarisanje. Tako je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo na Twitteru napisao  da ima mnogo važnijih tema o kojima treba pričati.

Kako besmislena tema i čemu medijska pažnja? Toliko bitnijih i važnijih stvari kojim se trebaju baviti političari i mediji od mini suknje. Nevjerovatno!”, napisao je Mustafić.

U nastupu Bačić Nihad Čolpa, zastupnik u federalnom parlamentu ne vidi ništa sporno i ne razumije čemu čuđenje i zgražavanje izgledom hrvatske pjevačice.

“Volio bih napomenuti sve aktere uključene u osudi i zgražavanju nad odijevnim stilom pjevačice koja je nastupila u mini suknji ispred Katedrale, ali na javnoj površini koja pripada svim slobodnim građanima da je rano bronzano odavno završilo da se u međuvremenu desila renesansa i da smo već duboko zagazili u informacionu eru koju karakteriše, prije svega, slobode – kako kolektivne, tako i individualne. Ne umanjujući vrijednost sarajevske katedrale, nikako mi sa uma ne silazi strop Sikstinske kapele u Vatikanu, koja se može smatrati najvažnijim sakralnim objektom rimokatoličke crkve, koju je oslikao slavni umjetnik Mikaleanđeo po narudžbi tadašnjeg pape. Zar je moguće da smo toliko duhovno nazadovali da bi Gradsko vijeće, općina i kantonalni lideri u 2022. godini najvjerojatnije donijeli odluku da se strop Mikaleanđelovog remek djela prefarba u njima nešto primjerenije ili da zakonom propišu nekoliko stilova odijevanja na javnim površinama po uzoru na Sjevernu Koreju“, napisao je Čolpa.

Čolpu je podržao Zlatko Lagumdžija.

“Sjeverna Koreja i Talibani su ponosni na ono što je stiglo od ideoloških istomišljenika iz Gradskog vijeća Sarajeva o “dozvoljenoj” dužini suknji na javnom mjestu. Mada nisam siguran za ove prve!”, napisao je Lagumdžija.

Bivši ministar unutrašnji poslova Kantona Sarajevo, Nermin Pećanac smatra da u našem društvu ima mnogo važnijih tema od nastupa Bačić.

“U zemlji gdje svake godine odlaze mladi, u zemlji koja je po kriminalu i korupciji među vodećim u svijetu, gdje u državnim službama rade osobe sa falsifikovanim i kupljenim diplomama, u zemlji gdje svake sekunde korupcija pojede vise od 50 KM, u zemlji u kojoj što si manje obrazovan ti je bolje, u gradu gdje je u prosjeku svaki vjerski objekat bar jednom opljačkan, u zemlji gdje se najvise alkohola popije za vjerske praznike, u zemlji gdje se skrnave nacionalni objekti….glavni problem je neprimjereno kratka suknja jedne pjevačice. Čak po ovom pitanju hitno reagovalo i GV Sarajevo i osudilo neprimjereno obučenu pjevačicu. Jednoglasno. Šta reći. Nije ovo pitanje ukusa. Ovo je mnogo dublje. Sretan je ovo grad ako je navedena Lidija Bačić i njeno oblačenje jedini problem”, napisao je Pećanac.
Nermin-Pećanac/FB

Na kraju, i oni građani koji nisu znali za pjevačicu Lidiju Bačić, sada nakon nastupa ispred sarajevske katedrale itekako znaju za nju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare