NATO čestitao OS BiH na “historijskom dostignuću” i najvišoj mogućoj ocjeni

Vijesti 23. sep 202218:43 0 komentara
OS BiH

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha čestitala je Oružanim snagama Bosne i Hercegovine na najvišoj mogućoj ocjeni koju su pripadnici OS BiH dobili tokom vježbe na Manjači.

“Čestitam OS BiH na ocjeni “Odlično”, najvišoj mogućoj ocjeni! Ovo je historijsko dostignuće i prekretnica za sve vojnike, vođe, osoblje za vježbu i logistiku, kao i međunarodne evaluatore”, objavljeno je je zvaničnom Twitter nalogu NATO Štaba Sarajevo.

“NATO je ponosan što služi s vama, kao podrška vašoj misiji da osigurate siguran, bezbjedan i prosperitetniji region”, dodala je brigadna generalica Pamela McGaha.

Podsjećamo, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić obavjestio je danas građane BiH da je Bataljonska borbena grupa lake pješadije sinoć završila svoju provjeru i da je ocijenjena ocjenom odličan. Pored ove jedinice, vršena je reocjena i dva voda – vojne policije i za uništavanje NUS-a.

“Postoje četiri ocjene – odlično, vrlo dobro, dobro i neuspješno, a ocjenjuje se pet područja – priprema, operacija, podrška, komunikaciono-informacioni sistemi i administracija. Zvanično vam mogu reći da je Bataljonska borbena grupa u tri ocijenjena s odlično i dva sa vrlo dobar. Konačna ocjena je odličan. Vod vojne policije je samo na jednom području ocijenjen sa vrlo dobar, ostalo odličan, a vod NUS-a na svim područjima sa odličan. Pokazalo se da je čovjek ključni faktor”, rekao je Podžić.

Kroz ova područja naši vojnici prošli preko 2.100 zadataka pred ocjenjivačima NATO saveza i partnerskih zemalja. Ocijenjeno je 118 pripadnika OSBiH.

Na poligonu Manjača kod Banjaluke održana je vojna vježba ocjenjivanja borbene grupe lake pješadije nakon koje su pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pokazali da su potpuno spremni za učešće u vojnim misijama u svijetu po NATO standardima.

Vježba je počela u ponedjeljak, a kako je bilo najavljeno, tokom pet dana trajanja biće izvršeno ocjenjivanje (NEL-2) po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) sa ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!