Novo pismo Inzku zbog poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca u RS

Vijesti 16. apr 202110:57 > 11:09 2 komentara
N1

Grupa od nekoliko Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanca porijeklom iz BiH ujedinjenih u "Radnu grupu za Bosnu i Hercegovinu" uputili su danas pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku u kojem ga ponovno upozoravaju na negiranje genocida i veličanja ratnih zločinaca u Republici Srpskoj.

Kako je za Fenu kazao profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew, “Radna grupa za BiH” nastoji podići svijest i unaprijediti diplomatsku politiku u prioritetnim područjima članstva u NATO-u, pristupanju Evropskoj uniji i pomoći u okončanju poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Ova grupa oformljena je kako bi, između ostaloga, potaknula američko vodstvo u vanjskoj politici da obnovi odnose s evropskim partnerima i NATO-om, ali i da suverenitet i stabilnost BiH kao i stabilnost regije stavi u visoki prioritet međunarodne zajednice.

Osnovani su kao grupa kako bi kontaktirali administraciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena i podigli svijest o međunarodnoj agresiji i genocidu počinjenom u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

U okviru njihovih aktivnosti održali su dva sastanka s visokim predstavnikom Inzkom, uključujući javni događaj 28. februara o temi “Završetak rata u Bosni i Hercegovini: Završavanje poricanja genocida i veličanje ratnih zločinaca: razgovor visokim predstavnikom”.

Negiranje genocida proželo kulturu Republike Srpske

– Podržavamo njegovu inicijativu za uklanjanje ploče sa Studentskog doma na Palama postavljenu za ratnog zločinca i osnivača Republike Srpske Radovana Karadžića te za ukidanje priznanja koje mu je dodijelila Skupština Republike Srpske 2016. godine – naveli su osnivači grupe.

Visoki predstavnik Inzko objasnio je da je čekao da reagira na veličanje ratnih zločinaca dok ne bude donesena drugostepena presuda ili konačna presuda, a upravo se to obrazloženje često podrazumijeva ili navodi u postojećem zakonodavstvu protiv poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Međutim, u svom pismu visokom predstavniku potpisnici su izrazili duboku zabrinutost zbog toga što je u pet godina od prvostepene presude Karadžiću, poricanje genocida, veličanje ratnih zločinaca i proslava genocida i drugih ratnih zločina prožela kulturu Republike Srpske.

Problem je što mnogi spomenici i ceremonije, poput onih u Prijedoru, Bijeljini i Višegradu, koji se odnose na “branitelje Republike Srpske”, nisu predmet osporavanja te se glorifikacija ratnih zločinaca nastavlja nekažnjeno uključujući skandiranja, slogane i transparente.

Potpisnici su zatražili od visokog predstavnika da osudi takvu kulturu negiranja genocida i veličanja koja prožima Republiku Srpsku te da putem bonskih ovlasti odmah poduzme mjere za suzbijanje kulture mržnje i provokacije u entitetu Republika Srpska.

Nadalje, apelirali na da uspostavi komisiju koja će uključivati i predstavnike bh. dijaspore kako bi se dokumentirali i javno osuditi slučajevi poricanja, glorifikacije i trijumfalizma kroz kampanje javnog obrazovanja i pripreme planova za zaustavljanje tog procesa, a u pismu su izrazili spremnost da pomognu u tom procesu.

Pozvali Inzka da slijedi svoje obećanje

Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbio usvojiti izmjene Krivičnog zakona kojim bi se zabranilo poricanje genocida, pozvali su visokog predstavnika da slijedi svoje obećanje o nametanju državnog zakona protiv poricanja genocida i glorifikacije ratnih zločinaca.

– Vaš postupak u tom pogledu bio bi presudan korak u ponovnom uspostavljanju prvenstva vladavine zakona u društvu nakon genocida i u zaštiti preživjelih od daljnjeg zastrašivanja i trauma – stava su potpisnici.

U pismu je navedeno nekoliko primjera spomen-obilježja koji slave ratne zločince poput četničkog vođe Dražu Mihailovića kojem je naslikan mural u Foči, a Gradska skupština Bijeljine izglasala je izgradnju spomenika Mihailoviću.

Ove godine, 12. aprila, općina Višegrad organizirala je službenu ceremoniju u počast ruskim dobrovoljcima koji su poginuli dok su vršili zvjerstva koja je počinila takozvana Vojska Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i gradonačelnik Višegrada Mladen Đurević proslavili su ruske dobrovoljce kao heroje “domoljubne obrane” Republike Srpske.

– Čitava generacija mladih u Republici Srpskoj odrasta s dojmom da su ratni zločinci heroji. Poricanje genocida, veličanje ratnih zločinaca i proslava genocida, jasni su pokazatelji da bi se zločini mogli ponoviti što izaziva veliku zabrinutosti. Takva praksa isključuje mogućnost restorativne pravde i uskraćuje budućnost preživjelima – napominju potpisnici pisma upućenog Inzku.

Stoga su na kraju pozvali Ured visokog predstavnika u BiH da najoštrije osudi negiranje genocida, učini sve kako bi se uklonili spomenici i ploče počiniteljima najstrašnijih zločina te proslave genocida na sportskim priredbama zabranjenile i kriminalizirale.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare