Nelson za N1: Amerika proširuje sankcije za pojedince u BiH

Vijesti 07. okt 202116:02 > 17:31 2 komentara
N1

Eric Nelson, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini u intervjuu za N1 koji će se emitovati sutra 8. oktobra, govorio je o brojnim temama, ali najava da će Amerika proširiti sankcije za BiH je posebno privukla pažnju.

N1: Prije nekoliko mjeseci, kazali ste da postoje politički lideri koji opstruiraju reforme kako bi zaštitili vlastite interese, tada ih niste imenovali, hoćete li danas, ko su oni?

Nelson: Ja ne želim imenovati bilo koga, zato što ne želim umanjiti ili minimizirati problem koji postoji.

N1: Ali nisu svi jednaki gospodine Nelson. Zašto ne bismo stvari nazvali pravim imenom?

Nelson: Ja volim razgovarati o problemu korupcije i izraziti ono što je predsjednik Joe Biden rekao u junu. Za SAD postaje jasno – korupcija predstavlja problem za našu nacionalnu sigurnost, podriva demokratiju, protiv naših je poslovnih interesa, podriva ljudska prava, slabi prosperitet i sigurnost, prijetnja je u našoj zemlji, prijetnja je u svakoj zemlji. I postojanje korupcije van SAD-a je prijetnja za SAD. Mi smo spremni da se suočimo sa korupcijom. Jedno od sredstava koje imamo su sankcije. Građani moraju sankcionisati lidere, a to rade na izborima.

N1: Bili ste jasni, SAD su spremne koristiti sanckije. Kada, u kojem trenutku i ko će biti sankcionisan?

Nelson: Ja nisam u poziciji da unaprijed govorim o bilo kojim sankcijama koje će možda doći iz Washningtona, a mogu najaviti recimo danas, a sutra ćemo dati saopćenje za štampu, gdje ćemo objasniti da proširujemo sankcije ovdje u BiH, a to se odnosi na vize. Dakle, nećemo izdavati vize, poslovne ili turističke bilo kojim korumpiranim ljudima koji žele putovati ili investirati u SAD. Dakle, imamo te ovlasti prema našem zakonu o imigracijama i uvijek je tu bio taj zakon, ali sada smo gledali da informacije koje imamo o korupciji u BIH i korumpiranim pojedincima, da im se ne izdaju vize za SAD.

N1: Hoće li se na tom spisku naći bh. političari?

Nelson: Svi mogu doći na taj spisak. Nisam u poziciji iz razloga privatnosti , da govorim o brojevima ili imenima, ali jako je važno da govorimo o tome kako mi povećavamo naše procedure , jačamo naše procedure da bi odbranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojediinaca i da zaštitimo BiH i pomognemo u borbi protiv korupcije koja podriva njena nastojanja.

Intervju s ambasadorom Nelsonom gledajte sutra, 8. oktobra 2021. godine u 21:00 sat u programu N1 televizije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare