Nema odluka o članstvu u NATO, ali se radi kao da će ga biti

Vijesti 14. nov 202319:33 1 komentar

Nema odluka o članstvu, ali se radi kao da će ga biti. Tako bi se mogao opisati status Bosne i Hercegovine kad je riječ o suradnji sa Zapadnom alijansom. A da je NATO jamac sigurnosti, jasno je poručeno i na Rose-Roth seminaru, koji se održava u Sarajevu.

Oana Lungascu, istraživačica i donedavna glasnogovornica NATO Saveza – Glavni stožer u Sarajevu igra ključnu ulogu u BiH, i nedavno je ojačan novim perslonalom i financijskim resursima. Istovremeno, sve zemlje regije su uspostavile čvrste veze i partnerstvo sa NATO-om, neke su i članice, što čini cijelo susjedstvo sigurnijim.

No, sigurnosni izazovi sve su teži. Teroristički napad u Banjskoj, secesionistička retorika, utjecaj Rusije, stravični ratni sukobi u svijetu. Za mnoge, rješenje je pod jednim obrambenim kišobranom.

“Zato sam za NATO, zbog mira, ne zbog rata. Da nam pomogne da na ovim prostorima osiguramo trajni mir, vjekovni mir, i da se na ovom prostoru nikada ne ponovi nikakav sukob”, rekao je Kemal Ademović, predsjedavajući Delegacije BiH u PS NATO.

Radikalizacija u BiH postala je tema nakon pisma predstavnika SNSD-a u državnim institucijama. Iz OSA-e e potvrđeno kako nema operativnih saznanja o navodnim terorističkim ćelijama u našoj zemlji.

“Ja sam na tom tragu kontaktrao direktora OSA-e. Na tom tragu, OSA nema te podatke. Mislim da je sigurnosna situacija bolja nego što je politička situacija”, rekao je Ilija Cvitanović, predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom OSA-e.

Kemal Ademović je ukazao na glavnog krivca eventualne radikalizacije: “Najviše radikalizma ima u političkoj retoririci.”

Retorici, koja se promijenila radikalno u Republici Srpskoj. Od 2005. i Zakona o obrani, kojim se predviđa punopravno članstvo, ili 2009. kada je Nebojša Radmanović uputio pismo NATO-u da što prije primi BiH; do današnjeg antinatovskog stava.

“Mislim da trebamo raditi intenzivno na unutarnjem dijalogu i vraćanja dijaloga, kako bismo imali zajedničke stavove i da mir i stabilnosti bude osnove za šta će se zalagati svi u BiH”, kazala je Marina Pendeš, bivša ministrica obrane BiH.

BiH je u sjedište NATO-a poslala nekoliko Programa reformi, ali je urađeno malo na modernizaciji Oružanih snaga. Prva žena Vijeća ministara hvali se povećanjem proračuna za obranu.

“U tom kontekstu smo proračun Ministarstva obrane povećali za 80 miliona u odnosu na prethodnu godinu”, kazala je Borjana Krišto.

Drugog dana Rose Roth seminara predviđeno je obraćanje, između ostalih, visokog predstavnika Christiana Schmidta i direktora OSA-e Almira Džuve.

Niko u BiH nema ništa protiv da se surađuje sa Zapadnoj alijansom, a hoće li BiH u konačnici postati punopravna članica, odlučit će se kad za to dođe vrijeme. O raspoloženju prema NATO-u u jednom dijelu zemlju govori i podatak da predstavnici vlasti iz RS ne prisustvuju seminaru, premda su kroz insttiucije BiH podržali odluku o održavaju ovog događaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare