Nenadić: Imamo oblasti gdje više nemamo radne snage

Ekonomija 17. mar 202310:26 0 komentara

Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca bh. entiteta Federacija BiH za N1 je govorio o predloženim privremenim rješenjima unutar Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak do donošenja konačnih rješenja u ovoj oblasti.

Ova rješenja trebala bi se donijeti kako bi se poboljšao status radnika pogotovo u trenutnoj ekonomskoj situaciji te je Nenadić objasnio šta donose novine unutar Zakona o doprinosima.

“Predložili smo skupa sa sindikatima i što je interesantno niko ne pita što su sindikati i poslodavci skupa predložili određenja. Tu je i odgovor jer su ta rješenja praktična i pomogla bi da se poveća standard radnika. Kroz zakonska rješenja predvidjeli smo da poslodavac u realnom sektoru može isplatiti platu do 400 KM, a da će na taj iznos plaćati smanjen doprinos za PIO sa 17,5 na 11 posto samo da taj dio ponavlja i da će u okviru doprinosa biti oslobođen plaćanja na zdravstveno osiguranje i nezaposlene a znamo da te doprinose poslodavac plaća kroz redovnu platu”, istakao je Nenadić.

Za Nenadića zahtjev da radnici imaju veću plaću je opravdan i da je to moguće, kako navodi, tako što će država osloboditi odnosno smanjiti određene namete.

“Praktično je neizvodljivo da radnik zaradi 400 KM za sebe i isto toliko za javne fondove”, pojasnio je Nenadić.

N1

Alarmantna situacija sa radnom snagom

Radne snage je sve manje, ističe Nenadić.

“Imamo oblasti gdje više nemamo radne snage, ni u građevini ni u uslužnim djelatnostima, metalnoj industriji i drugim granama i poslodavci su zainteresirani da povećaju plaće”, objasnio je Nenadić.

Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH bi zbog kompletne ekonomske situacije, navodi Nenadić trebalo zasjedati na sedmičnom nivou a ne skoro pa nikako.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!