Neprihvatljivo ponašanje učenika Osnovne škole: Reagovalo i Ministarstvo, uključili se u nadzor

Vijesti 13. mar 202414:51 0 komentara
N1

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo uključilo se u nadzor nad provođenjem propisanih procedura u jednoj osnovnoj sarajevskoj školi, nakon što je učenik 3. razreda uputio niz prijetnji svojim školskim kolegama. Učenik je imao neprihvatljivo ponašanje koje je izazvalo uzenimrenost djece i roditelja koji su sve prijavili nadležnima.

Roditelji su učenika više puta prijavili upravi osnovne škole (naziv škole poznat redakciji, op.a.), a potom su slučaj prijavili i nadležnom Ministarstvu.

U odgovoru na upit N1, Ministarstvo je navelo kako su se odmah po saznanju o događaju uključili u nadzor te u ponedjeljak, 11. 03. 2024. godine realizirali sastanak u školi kojem je osim predstavnice Ministarstva prisustvovala članica Mobilnog stručnog tima za krizne intervencije.

“Odmah po saznanju da je ugrožen najbolji interes djeteta škola ima obavezu uključivanja svih nadležnih institucija i službi, vodeći se principom najboljeg interesa djeteta, što je škola i učinila. Dakle, škola poduzima propisane mjere u skladu sa Zakonom o osnovom odgoju i obrazovanju i podzakonskim aktima (Pravilnik o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i zaštiti učenika, pravilnik o načinu i obliku provođenja odgojno-obrazovne podrške i stručnog tretmana, Smjernice/sheme komunikacije multisektorskog postupanja u iznenadnim, kriznim događajima u odgojno-obrazovnim ustanovama) koji uređuju oblast sigurnosti i zaštite djece/učenika.  Napominjemo da sa posebnom odgovornošću moramo poduzimati mjere i radnje koje su usmjerene na rad sa maloljetnicima, uvažavajući njihov najbolji interes, te štiti podatke o maloljetnim osobama, a obaveza škole, ali i drugih službi u zajednici je da osiguraju podršku i poštivanje zagarantovanih prava svakog djeteta”, navela je ministrica Naida Hota-Muminović za N1.

U slučaju saznanja da je ugrožen najbolji interes djeteta, a ako se radi o iznenadnom, kriznom događaju postupa se, naovde iz Ministarstva, prema Shemi komunikacije multisektorskog postupanja koju možete pogledati ispod.

MNKS

“Ministarstvo će nastaviti pratiti provođenje propisanih procedura kako bi škola i druge institucije postupali uvažavajući najbolji interes svakog djeteta”, poručila je ministrica.

Dječak je, kako su nam kazali roditelji, upućivao razne prijetnje svojim školskim kolegama, a roditelji su reagovali iz straha, posebno nakon tragičnih događaja koji su se desili u Srbiji, tačnije Ribnikaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!