Neprimjeren javni govor političarima (ni)su dozvolili građani

Vijesti 22. jan 202119:45 4 komentara

Opozicija u Republici Srpskoj zadovoljna je poništavanjem izbora u Doboju, bošnjački blok zadovoljan poništavanjem izbora u Srebrenici, dok je SNSD nezadovoljan u oba slučaja. Žaliće se sudu, u koji ne vjeruju. Citiraju mantru: "Kadija ti sudi, kadija te tuži". No, eho jučerašnjih dešavanja u vezi odluka CIK-a je na jednoj članici, koju je uvrijedio Milorad Dodik. U CIK-u kažu, posla ima i za Tužilaštvo.

“Podržaću, dakle prijedlog ove odluke, iako sam, zato što sam član iz reda srpskog naroda izložena najžešćim pritiscima koji se u javnom prostoru mogu izreći, od kojih su neki na granici izvršenja krivičnog djela, govora mržnje. Zato što sam podržala prijedlog da se pokrene postupak ispitivanja nepravilnosti u ove dvije jedinice”, kaže Vanja Bjelica Prutina, članica CIK-a.

Tri sata kasnije…

“Gospođa koja se predstavlja kao da predstavlja srpski narod, udata je, ili je bila udata… za Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte. Nema veze? Ma, nemojte”, poručuje Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjadavjući Predsjedništva BiH, koji je bio nezadovoljan  poništavanjem izbora u Srebrenici i Doboju. Za njega je sve “etnički inženjering” i “izdaja”.

“Znate kakva morate da budete fukara od Srbina da biste to morali da uradite”, pita Dodik.

Kako se u Doboju nisu birale riječi:

“Ološ”, poručuje Branislav Borenović, predsjednik PDP.

Bez teksta su nakon Doboja ostali mnogi: Vanja Bjelica Prutina na današnjoj sjednici CIK-a nije željela detaljisati Dodikovu izjavu. Zato jesu njene kolege.

“Ovako više ne možemo dalje. Ovo se mora zaustaviti”, smatra Irena Hadžiabdić, članica CIK-a.

“Smatram da je potrebna reakcija javnosti, ali isto tako i Tužilaštva BiH i džender centara”, dodaje Željko Bakalar, predsjednik CIK-a.

Od kojih ni riječi. Zato društvene mreže gore. Osuđuju. Prebrojavanje krvnih zrnaca, stereotipi, vrijeđanje žena: Dragana Dardić se protiv toga bori godinama.

“Ova izjava je i uvredljiva i stereotipna i poražavajuća. Po ko zna koji put kompetencije neke osobe se ocjenjuju na osnovu toga da li je neko udat, za koga je udat, kojeg je bračnog statusa… Ovo nije prvi put da Milorad Dodik nekoga vrijeđa, nije prvi put ni da vrijeđa žene, daje seksističke i mizogene komentare koje je začinio etničkom primjesom. Ono što je problem kod nas, jeste što izostaju reakcije”, ocjenjuje Dardić, Helsinški parlament građana Banjaluka.

Neprimjeren javni govor, na granici zakona, političarima su, smatra novinarka Milkica Milojević, dozvolili građani.

“To dolazi do granica političke primjerenosti, političke uračunljivosti, jer vidjeli smo čim se desi nešto ne uklapa u njegovu sliku stvarnosti on se ponaša kao razmaženo dijete kojem su oteli igračku.. Pa, prijeti da će Banjaluka ostati bez grijanja, da će taj i taj ostati bez posla”, podsjeća Milojević.

Dok Dodik “srbomjerom” mjeri pojedince, predsjednik SDA Bakir Izetbegović ima svoje mjerne jedinice za čitav narod – srpski.

“Kažu nema loših naroda – ima samo loših rukovodstava?! Nisam siguran”, poručuje Izetbegović.

“To što Milorad Dodik s jedne strane smatra da on ima taj “srbomjer” kojim može odrediti ko je pravi Srbin, a ko fukara od Srbina, te to što Bakir Izetbegović smatra da ima pravo da jedan narod proglasi lošim, dvije su strane jedne te iste medalje. Oni na tome vladaju decenijama i vladaće i dalje, ukoliko se mi ne prizovemo pameti”, zaključuje Milojević.

A pamet, pa makar i ona naknadna, nakon neprimjerenih istupa uglavnom se izgubi u prevodu. Baš kao i tužioci.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare