Nešić: Uspostavljena direktna veza Evropola prema MUP-u RS

Vijesti 15. mar 202413:01 0 komentara
F.Z./N1

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić saopštio je da je danas izvršena ekstenzija, u smislu direktne komunikacije sa Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropol-om prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

– Pojedini nisu htjeli ili nisu znali čitati zvanične akte koji regulišu ovu oblast (Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i Evropol, Privremena odluka o uspostavljanju sistema saradnje i razmjene informacija, Instrukcija o postupanju s ciljem sprovođenja sporazuma o strateškoj saradnji i Pravilnik o radu N/ZKT – kaže Nešić, piše RTRS.

Podsjetimo, prilikom uspostavljanja Kontakt tačke s EUROPOL-om iz Republike Srpske su tražili i odobreno je da sjedište bude Ministarstvo sigurnosti BiH, a ne Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, iako prema smjernicama EU svi kanali za međunarodnu razmjenu informacija moraju biti smješteni na jednom mjestu.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak ranije je poslao pismo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, ministrima u Vijeću ministara BiH, OHR-u, Delegaciji Evropske unije u BiH te drugim relevantnim institucijama s ciljem da ih informira da postoje ozbiljni problemi u radu i funkcioniranju Nacionalne zajedničke tačke za saradnju s EUROPOL-om te se traži hitna reakcija i rješavanje nastalih problema.

U izvještaju u koji je N1 imao uvid ukazuje se na nesigurnost podataka i SIENA sistema komunikacije te se traži obustavljanje aktivnosti na omogućavanju sigurnog sistema komunikacije EUROPOl-a SIENA nižim nivoima u BiH.

Isak proslijedio izvještaj, traži reakciju: Kontakt tačka za saradnju sa EUROPOL-om ne funkcionira

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!