Ni ukrajinska kriza ne može proći bez razjedinjenosti bh. političara

Vijesti 22. feb 202218:56 3 komentara

U Predsjedništvu ponovo bez konsenzusa. Trebamo se voditi za većinom država Evrope i svijeta ili biti neutralni - sloge nema. Ponovno - dva protiv jedan.

“Vi ste čuli za odluku predsjednika Putina, što se tiče Donjecka i Luganska. Za mene to je posebna važnost, zato što sam ja iz Donjecka. I ja mislim da je to historijski dan za Rusiju i za ljude u Donjecku i Luganjsku”, kazao je Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH.

Istorijski dan za ambasadora Rusije u BiH, ali i dan kada BiH ponovo pokazuje da ima podjeljena mišljenja po pitanju Ukrajine. Komšić i Džaferović osuđuju upad ruskih trupa u dvije ukrajinske oblasti i jasno ukazuju na narušavanje suvereniteta ove zemlje

“Teritorijalni integritet i suverenitet država članica UN se mora poštovati.To je zagarantirano međunarodnim pravom. Nasilne akcije pojedinih država koje svoje aspiracije za teritorijima drugih država žele ostvariti vojnom silom moraju naići na snažnu osudu i odgovor institucija UN-a i civiliziranog svijeta. U tom smislu najoštrije osuđujem napad Rusije na teritoriju Ukrajine”, kazao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“BiH poštuje i podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Osuđujem odluku Ruske Federacije da prizna dvije ukrajinske regije kao države, čime je izvršena flagrantna povreda međunarodnog prava”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Ova saopštenja Komšića i Džaferovića, za Milorada Dodika, trećeg člana Predsjednštva su njihov lični stav koji ne doprinosi dobrim odnosima. I njega su kaže zvali kao člana Predsjedništva, ne navodeći o kome se radi, da se pridruži određenim stavovima, ali..

“Mislim da je realno očekivati da BiH u ovom trenutku bude potpuno neutralna. Svi mi imao simpatije, ako hoćete ja mogu pričati o svojim, ali mislim da je to sada nepotrebno učiniti. Da time što su Komšić i Džaferović potrčali da se svrstaju, apsolutno govori o tome da oni nisu vodili računa o BiH i da ne predstavljaju BiH”, kazao je Dodik.

Ipak, BiH je 2014. godine kada je bila ista situacija sa Krimom, zauzela zajednički stav kroz Izjavu о pоlitičkој situаciјi u Ukrајini kao zvaničan stav države prema ovom pitanju. Pridružili su se EU o osudi nelegitimnog referenduma i aneksije Krima i Sevastopolja. U toj izjavi stoji:

“Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе izrаžаvа svoje оčеkivаnjе dа ćе sе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpštеprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа. Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pružа punu pоdršku nаpоrimа u cilju prеvаzilаžеnjа trеnutnе situаciје i оdržаvanjа mirа i pоtrеbnе bezbjednosti.”

Time je BiH pokazala jasan stav i pridružila se EU koja danas osuđuje posljednje poteze Rusije.

“Ali će u mnogome od razboja događaja u Ukrajini zavisiti ne samo odnos pojedinaca ili političkih projekata u BiH nego i u svijetu. Ako se legitimira zakon sile da onaj ko je jači da može raditi šta hoće, onda smo mi u mnogo većem problemu od problema koji se zove BiH”, kazao je Saša Magazinović, SDP BiH.

A BiH se ne smije vezati sa ukrajinskom situacijom. Zato mora što prije da se pridruži euroatlanskim integracijama

“I još uvijek imamo priliko da nam ovo bude dobra mogućnost da se ostvari progres ovdje. Jer upravo upozoravanjem zapada da će se primjeni isti scenario ovdje, možemo ubrzati euroatlanski put i moramo”, smatra Alija Kožljak, stručnjak za međunarodne odnose.

Ovo što se dešava u Ukrajini, smatraju upućeni, može bi samo vjetar u leđa separatnim snagama u BiH da nastave sa istim ambicijama, kako bi oteli dio teritorije naše zemlje i proglasile ih nezavisnima, bilo da ih neko prizna ili ne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare