Nije studirao pravo, ali je diplomirani pravnik – i to je moguće u BiH

Vijesti 11. mar 202213:17 > 14:09 9 komentara
ATV

Izvršena je primopredaja u Institutu za javno zdravlje RS. Poslanik Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić danas je sjeo u fotelju vršioca dužnosti direktora te ustanove.

Prema Statutu ustanove na čijem je čelu stoji da direktor mora biti doktor medicine, dipl. farmaceut, ekonomista, ili pravnik, ali i da se protiv njega ne vodi krivični postupak, da nije osuđivan. Što Vasić, jeste i to zbog nasilničkog ponašanja.

N1

Također, interesatno je da Kostadin Vasić nije pohađao Pravni fakultet, iako ima zvanje pravnika. Zato jeste učio na Višoj trenerskoj školi u Beogradu, menadžmentu bezbijednosti na Sokocu, kao i na Političkim naukama na Sokocu, gdje je i stekao titulu diplomirani pravnik – smjer nacionalna bezbijednost.

“Ja i: Ko ima kantar, diplomirao sam bezbjednost i direktor sam u zdravstvu”

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić prema sopstvenom priznanju nije provjerio diplomu Vasića, jer za to “nije nadležan”. Ipak, Vlada RS imenovala ga je na čelo najbitnije zdravstvne institucije, jer je kako ministri kažu to politički dogovor koalicije.

Sam Vasić ranije je upitao ko ima kantar da mjeri čiju stručnost.

Politički oponenti također su se uključili u priču, traže od Vlade da povuče imenovanje:

“Vasić je dva puta pravosnažno osuđen i jednom nepravosnažno, a sve tri presude su izrečene zbog nanošenja teških tjelesnih povreda drugim licima. Posljednjom, nepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Zvorniku, od 30.08.2021, broj 830K04000219K, Vasić je osuđen na deset mjeseci zatvora zbog krivičnog djela iz člana 132. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske, a u vezi s članom 37, jer je svom rođaku Ljubiši Vasiću nanio teške tjelesne povrede”, ističe predsjjednik DNS Nenad Nešić.

N1
N1

Vasić je za ranije presude zakonski rehabilitovan, odnosno brisana mu je kazna zatvora za nanošenje tjelesnih povreda.

Od Suda u Zvorniku zatražili smo informacije o predmetu koji je, kako prenose mediji u toku, a u kojem je izrečena prvostepena presuda Vasiću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare