Nikom ništa: Hiljade radnika bez zdravstvenog osiguranja u RS

Vijesti 03. aug 202313:33 0 komentara
N1 BiH

Jedno od osnovnih ljudskih prava koje garantuje i Ustav - pravo na zdravstvenu zaštitu uskraćeno je za desetine hiljada radnika u Republici Srpskoj. Nema naznaka da se taj negativan podatak popravio ni nakon prelaznog roka od dva mjeseca koji je Vlada dala poslodavcima da isplate dugovanja radnicima. Nema ni podataka da je zbog ne uplate doprinosa bilo ko, bilo kada, krivično odgovarao.

Spas u posljednji čas stigao je za zaposlene u Bolnici Prijedor. Ali privremeno i to samo na godinu dana.

“U stvari je stiglo rješenje iz Ministarstva finansija gdje su sklopili dogovor, ustvari odgodbu na godinu dana, tako da ćemo imati osiguranje do jula iduće godine. Naravno da radnici nisu zadovoljni”, kazala je Ivana Davidović, predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Bolnice Prijedor.

Malo ko vjeruje da će i u tom dodatnom roku poslodavac uspjeti da izmiri oko devet miliona maraka duga radnicima za doprinose i zdravstveno osiguranje.

Početak avgusta uzrok je neugodnosti za brojne radnike u Republici Srpskoj koji su se suočili sa činjenicom da im na elektronskim zdravstvenim karticama nije uplaćen doprinos za zdravstveno osiguranje. Sve zbog toga što je u maju Vlada Republike Srpske ukinula vanrednu situaciju proglašenu ranije usljed pandemije virusa korona tokom koje su u prethodne tri godine svi u Republici Srpskoj imali besplatno zdravstveno osiguranje. Tada je javnosti saopštena činjenica da je više desetina hiljada radnika bez tog zdravstvenog osiguranja. U prethodna dva mjeseca Vlada je dala prelazni rok kako bi poslodavci isplatili radnicima ono što im po zakonu sljeduje i na šta su po zakonu obavezni, ali čini se da taj prelazni rok nije dao očekivan rezultat.

Ukupan broj ranika bez zdravstvenog osiguranja, zaključno sa junom smanjen je neznatno – sa 48 na 46 hiljada. U Fondu zdravstvenog osiguranja kažu, to je ipak znak pozitivnog trenda.

Kada posmatramo tu strukturu ukupnu, pošto pored radnika na zdravstveno osiguranje se prijavljuju i ino osiguranici, poljoprivrednici, penzioneri i slično, vidimo da je u prvom kvartalu za 52 hiljade osiguranika nisu uplaćeni doprinosi, a krajem juna taj broj je nešto manji iznosi 48.000 osiguranika. Mi očekujemo da će ti podaci biti mnogo povoljniji kada dobijemo i podatke s krajem jula“, kazala je za N1 Darija Filipović Ostojić portparolka FZO Republike Srpske.

Podaci za jul očekuju se tek krajem avgusta. Optimizam iz Fonda zdravstvenog osiguranja ne dijele u Savezu sindikata Republike Srpske.

Mi mislimo čim jedan radnik nema pravo na zdravstveno osiguranje, nema pravo da se liječi, da je problem“, rekao je Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Zdravstvena zaštita je ustavom garantovano pravo, a uplata doprinosa zakonska obaveza poslodavaca za čije kršenje je propisano krivično gonjenje. I iako je zakon jasan pred Republičkim javnim tužilaštvom se ne vodi predmet zbog neplaćanja doprinosa, a nije poznato ni da je nekad neko krivično odgovarao zbog ne uplate zdravstvenog osiguranja radniku.

Izgleda da našim tužiocima, da našim javnim tužilaštvima, jednostavno nije u interesu da te poslodavce zbog takvih situacija pravno procesuiraju“, rekao je Stanković.

I to se vidi i iz odgovora koji su za N1 stigli iz okružnih javnih tužilaštava. Banjalučko, Bijeljinsko, Trebinjsko i tužilaštvo u Istočnom Sarajevu takve predmete nisu imali u radu. U Doboju se vode dva predmeta po ovom osnovu, u Prijedoru pet. Poreska uprava Republike Srpske koja ima podatke o dužnicima i koja bi po službenoj dužnosti trebala podnositi prijave protiv onih koji radnicima ne uplaćuju ono što su zaradili, na upit N1 ćuti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!