Nikšić: Priču prepuštam drugima, jer imam stvarne obaveze prema građanima i nije mi do njihovog obmanjivanja širenjem straha

Vijesti 20. jan 202408:17 0 komentara
N1/ F.Z.

Federalni premijer i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić oglasio se večeras povodom jučerašnjeg sastanka vladajuće koalicije na Dodikovom imanju u Bakincima kod Laktaša.

“Političare izgleda danas mnogi cijene prema rečenom, a ne prema urađenom. Priču ipak prepuštam drugima, jer imam stvarne obaveze prema građanima i nije mi do njihovog obmanjivanja širenjem straha i mržnje”, napisao je Nikšić na Facebooku.

“Sastanak vladajuće koalicije je jučer održan iza zatvorenih vrata, ne da bismo nešto sakrili od javnosti, već da bismo pregovore rasteretili politikanstva i propagande, koje su postale redovna pratnja: prije, tokom i nakon koalicionih sastanaka. Vidim da je to i sada slučaj. U cilju ispravnog informiranja javnosti, dijelimo tekst koji sadrži primjedbi od strane Trojke (SDP BiH, NIP, NS) na dostavljeni prijedlog Zapisnika sa sastanka.

Koalicije formiraju parlamentarne većine koje legitimiraju građani svojim glasovima. Svi bismo voljeli da se vlast formira jednostavnije, svima bi nam najlakše bilo kada bi stranka, iz koje dolazimo, sama činila vlast i preuzela svu odgovornost. Ipak, to nije tako i živimo u dosta složenom sistemu u kojem su dogovori nužnost. Razgovorima smo za ovih osam mjeseci postigli više za građane nego za prethodnih osam godina svađa i blokada. To su prepoznali i građani ali i važni međunarodni partneri, a takva politika nam je otvorila vrata EU”, kaže Nikšić.

Dodao je da na političkim liderima da pokažu da žele daljnje reforme i članstvo u EU.

“Usvajanjem ovih izmjena u parlamentu riješili bismo brojne probleme, koji već godinama blokiraju razvoj Bosne i Hercegovine i koče naš put ka EU. Jučerašnji sastanak je pokazao da imamo prostor za dogovor i da smo sve bliže pronalasku kompromisa oko važnih pitanja. Pri tome, nećemo pristati da se umanje prava bilo koga, niti ćemo to od drugih tražiti. Sve što dogovorimo bit će u interesu naših ljudi i države. Javnost će svjedočiti tim procesima i donijeti sud o njihovoj koristi za naše ljude. Imamo razloga da budemo optimisti po pitanju daljnjeg razvoja države i tu šansu niko nema pravo da ubija populizmom, jer se stvari po prvi put, nakon dugo vremena zaista kreću naprijed”, poručio je Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!