Nikšićevo objašnjenje zašto na plakatu Izetbegovića nema njegovog imena

Vijesti 06. sep 202217:48 12 komentara
N1

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, nosilac liste ove stranke za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 kako nakon opštih izbora u državi, tj. od 2. oktobra, Socijaldemokratska partija više neće biti opozicija. Također, komentarisao je i plakat lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Mnogi se pitaju zašto ste i ovog puta na kompenzacijskoj listi? Nije valjda da sumnjate da ćete kao nosilac liste direktno ući u Parlament?

Odgovor je vrlo jasan. To je stav mojih kolega i prijatelja. Nisam se čak mislio ni kandidovati. Oni su mislili da trebam voditi kampanju i objektivno ja ne vodim kampanju za sebe, nego za stranku.

Ja ću dobiti dovoljno glasova, a SDP nikada nije dobio u ovoj izbornoj jedinici gdje sam ja. Bilo je izbornih spekulacija hoću li se preseliti u Sarajevo, meni to ne pada na pamet.

I prije četiri godine bili ste na kompenzacijskoj listi, sa koje ste i ušli u Parlament. Šta se u SDP-u promijenilo od tada do danas? Je li stranka danas jača ili slabija?

Naravno da je jača. Vidite to i po reakciji vladajućih stranaka. Svi žele da rade sa SDP-om, a mi ne želimo raditi sa svima. Mi nikada nećemo biti opozicija državi i građanima. U Parlamentima smo bili najkonstruktiviniji kada je trebalo.

Zbog čega bi glasači trebali glasati za SDP?

Sad bi opozicija trebala biti kriva za ovo što je vlast radila? To je njihova teza. Pola miliona ljudi je napustilo BiH zbog njih. Mi svaki izborni ciklus napravimo “grešku” – napravimo program. Ima li još neka politička stranka program? SDP je pokazao da ima kapacitet da provede program kada smo bili vlast, a kada smo bili opozicija nudi li smo konstruktivna rješenja. Je li opozicija kriva što nisu bile mjere za COVID-19 ili za akcize?

Imate li snage da postanete vlast?

Sigurno više nećemo biti opozicija. Opredijeli smo se kao ujedinjena opozicija da ponudimo kadidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. To i dalje funkcioniše. Činjenica je da živimo u zemlji gdje Denis Bećirović treba drugi put pobijediti da bi prvi put ušao u Predsjedništvo. To će se ovaj put desiti. Mi smo se opredijeli da niko nikome ne uzima ideološku ravan.

Mogu li ti antagonizmi među vama isplivati nakon izbora?

Naravno da mogu, ali kakvu sad imamo vlast? Njima fukcioniše sjajno? Mi im garantujem da će sada biti mnogo drugačije.

Kako komentarišete plakat Bakira Izetbegovića na kome stoji “za predsjednika”? Ta funkcija ne postoji u BiH?

Znate zašto nema njegovog imena? Čovjek nije stavio ni svoje ime. Znate zašto? Svjestan je da građani znaju kako je radio i pokušava se hvatati na neki sentiment na rahmetli oca (Aliju Izetbegovića, op. aut.).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare