NiP: OHR pod napadima SDA i SNSD-a, EU i NATO su jedini put za BiH

Vijesti 27. okt 202418:38 0 komentara
F.Z. / N1

Klub zastupnika stranke Narod i Pravda (NiP) u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine izdao je saopštenje u kojem ističe da je Bosna i Hercegovina izložena sve intenzivnijim napadima na ključne državne institucije, posebno na pravosudni sistem i Ured visokog predstavnika (OHR). NiP naglašava da su ovi napadi orkestrirani iz političkih krugova bliskih Stranci demokratske akcije (SDA) i Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

“Naš zajednički cilj moraju biti EU i NATO, a BRICS nije alternativa za Bosnu i Hercegovinu”, poručuju iz Kluba NiP-a, naglašavajući da BiH treba težiti članstvu u euroatlantskim integracijama i jačati svoj demokratski poredak kako bi ostvarila stabilnost i napredak.

Borba za nezavisno pravosuđe i institucije

Iz NiP-a ističu da je jedan od temeljnih ciljeva Bosne i Hercegovine reforma političkog i pravosudnog sistema koja će zemlju približiti evropskim i NATO standardima. U tom kontekstu, napominju kako su nedavni napadi na pravosudni sistem “opasni” i dolaze iz retrogradnih centara moći kojima nije u interesu stabilnost i razvoj BiH.

“Pravosudni sistem BiH mora ostati nezavisan i zaštićen od svih oblika političkog uticaja”, navodi se u saopštenju Kluba NiP-a. Ističu da je posebno zabrinjavajuće što napadi dolaze iz političkih opcija koje, iako se javno suprotstavljaju jedna drugoj, zajednički djeluju protivno interesima Bosne i Hercegovine kada je u pitanju urušavanje institucija.

Podrška OHR-u u osiguravanju pravnog poretka

Uloga OHR-a, naglašava se u saopštenju, ključna je za očuvanje današnjeg zakonodavnog okvira BiH. NiP podsjeća da je OHR donio brojne korisne odluke koje su osnažile institucije BiH i omogućile njihovo funkcionisanje u okviru dejtonskog poretka. Ovi napadi, tvrdi NiP, dolaze iz SDA, SNSD-a i njihovih političkih saveznika koji žele oslabliti OHR u korist političkih interesa.

“Bez OHR-a, zakonodavni okvir BiH bio bi u potpunosti drugačiji”, upozoravaju iz NiP-a, navodeći da se mnoge odluke OHR-a možda ne moraju podržavati u potpunosti, ali da su one bile presudne za stabilnost zemlje. Klub NiP-a izražava zabrinutost zbog sve većih napada na OHR, posebno iz redova SNSD-a, uz podršku Ambasade Rusije, te ističe da su se ovom protivljenju pridružile i određene političke strukture u Sarajevu.

Poziv na zajedništvo

Klub NiP-a poziva građane, medije, akademsku i vjersku zajednicu da ne nasjedaju na, kako navode, perfidno osmišljene pokušaje urušavanja institucija BiH, posebno pravosudnih. U saopštenju se dalje navodi da je “BRICS neprihvatljiva alternativa za Bosnu i Hercegovinu” i da je evropski put BiH jedini garant stabilnosti i prosperiteta.

“Pozivamo sve patriotski orijentisane građane da stanu uz institucije svoje države i podrže težnje BiH za članstvom u EU i NATO-u”, zaključuje se u saopštenju Kluba NiP-a.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!