Niz problema za onkološke pacijente u TK, potresna ispovijest za N1: “Zamislite – svaki dan vam rana krvari, a nemate uslugu previjanja”

Shutterstock/Ilustracija

Alarmantno je stanje na UKC Tuzla. Nabavka lineranog akceleratora još uvijek nije završena. Trenutno 100 pacijenata, sa tendencijom rasta ovog broja, čeka na dobijanje radioterapije. Tenderi padaju, pacijenti strepe. Poziv upućen i visokom predstavniku da reaguje.

Danas je na ovu temu za N1, između ostalih, govorio i  profesor Šekib Umihanić, direktor UKC Tuzla. Pojasnio je da su dosad bila raspisana dva tendera.

“Onda su uslijedile žalbe ponuđača, te je Ured za razmatranje žalbe to vratio na određeni vid tehničke korekcije. To se ponavljalo više puta. Tu govorimo o stvarima tehničke prirode, što se moglo uvažiti”, pojasnio je.

Uporedo sa administrativnim teškoćama raste broj onkoloških pacijenata u ovom kantonu.

“Sad ih imamo stotinu. Imamo, dakle, problem sa sprovođenjem radioterapije za stotinu onkoloških pacijenata. Ako se to još odgodi, onda veliki broj tih pacijenata, iskreno rečeno, neće ni dočekati zračenje”, tvrdi Umihanić.

A o borbi pacijenata najbolje svjedoče oni koji su je prošli. Za N1 iz Tuzle se javila i Azra Bajraktarević, čija majka vodi ovu borbu. Umjesto da se liječi tamo gdje živi, na terapije dolazi u Sarajevo.

Srećom, njena majka je sada nešto bolje, no muke kroz koje su prošli ne mogu zaboraviti.

“Ko će vam refundirati troškove za privatni smještaj u drugom gradu? Čak i ako imate zdravstveno osiguranje i vaš vas kanton pošalje na radioterapiju u drugi kanton, vama je novčano pokrivena samo ta terapija, nikakva druga komplikacija se time ne pokriva. Moja mama je tada imala otvoreni karcinom sa ranama. Rane su bile toliko velike da su morale svaki dan da se previjaju. Tamo nismo imali tu uslugu. Zamislite situaciju u kojoj vam svaki dan rana krvari, a nemate uslugu previjanja. Šta će biti sa ljudima koji u drugim gradovima ne poznaju nikoga? Mi smo pregled koji je trajao tri minute platili 76 KM”, prisjeća se.

Nažalost, to je daleko od kraja mukama.

“Poslije radioterapije morala je primiti pametni lijek, inače ste džaba prolazili kroz terapije. To se nije desilo od juna do februara. Mi smo ga finansirali, a na mjesečnom nivou košta oko 10.000 KM. Sad zamislite koliko bi ga ljudi u BiH moglo sebi priuštiti?”, upitala je Bajraktarević.

O cijelom ostatku u nizu apsurda, o kampanji ‘Ti možeš biti ta osoba’, ali i problemima koji se vežu za tendere, pogledajte u videu ispod. Pored Bajraktarević i Umihanića, govorili smo i sa Damjanom Ožegovićem iz Transparency International-a, te inicijatorom spomenute kampanje, Mirzom Mustafagićem.

Pored spomenutih problema, sagovornici su se osvrnuli i na one starije: Pacijenti u TK su, njih po četvero, sjedili na krevetu predviđenom za jednu osobu kako bi primili terapiju.

“Ni danas nemaju gdje da sjede”, poručila je Bajraktarević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!